Cetăţenii străini care sosesc în Serbia din mai multe ţări vecine, respectiv România, Bulgaria, Croaţia şi Macedonia de Nord, vor trebui să prezinte un test negativ pentru coronavirus, au anunţat vineri autorităţile de la Belgrad, transmite agenţia DPA.

Măsura va intra în vigoare sâmbătă. Testul, care va trebui să fie un test PCR, trebuie să fie efectuat cu mai puţin de 48 de ore înainte, a declarat epidemiologul şef sârb Darija Kisic Tepavcevic. Intrările în Serbia dinspre Ungaria, Bosnia şi Kosovo rămân nerestricţionate.

Serbia are în mod persistent un număr ridicat al noilor infecţii cu coronavirus, media zilnică a săptămânii trecute fiind de circa 250 de noi cazuri de COVID-19, dar autorităţile sanitare insistă că situaţia este stabilă şi se ameliorează uşor.

Situație gravă în Balcani

Pandemia de coronavirus persistă de peste șase luni de zile în Europa, iar până în prezent au existat o serie de speculații cu privire la țara din care ar fi pornit virusul ucigaș cu adevărat.
„Ruta balcanică a virusului”; „Familia din Dortmund a adus virusul dintr-o vacanță în Serbia”; „Virusul vine în Germania din aceste țări” ș.a. Acestea sunt doar câteva din titlurile întâlnite în presa germană. Provine oare virusul cu adevărat din Balcani?

Kosovo, Serbia, Croația – cei care revin după concediu din țările Europei de Sud-Est aduc virusul în Germania“, notează Hamburger Abendblatt. „În martie, proporția de persoane infectate care au intrat în Germania a fost de peste 50 la sută, dar, după impunerea restricțiilor de călătorie, a scăzut rapid sub 10 la sută. Acum crește din nou”. Publicația germană citează apoi date dintr-un raport al Institutului Robert Koch conform căruia în Germania au fost raportate 7.977 de cazuri noi de infecție cu coronavirus în primele patru săptămâni ale lunii iulie.

„Ceea ce se observă este faptul că majoritatea noilor cazuri (6.809 – adică 85%) nu provin din străinătate. Oamenii s-au infectat în Germania. Se observă, de asemenea, că peste 50 % din cazurile ”de import” provin din sud-estul Europei”, mai scrie publicația hamburgheză.

Conform datelor, 303 de cazuri au venit din Kosovo, 242 din Serbia, 70 din Turcia, 67 din Bosnia și Herțegovina, 36 din România, 29 din Croația, 27 din Bulgaria și 25 din Macedonia de Nord.