Alertă în toată lumea după ce Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a arătat că mâncarea se scumpește în ritm alert.  Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut pentru a patra lună consecutiv, în ianuarie, ca urmare a majorării preţurilor la uleiuri vegetale, zahăr şi grâu, a anunţat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează Reuters, citat de Agerpres.

Instituția publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

Astfel, în prima lună a anului 2020,, acest indice a crescut cu 0,7%, comparativ cu luna decembrie 2019, şi cu 11,3% faţă de luna ianuarie a anului trecut, până la un nivel de 182,5 puncte.

De ce cresc prețurile

De ce cresc prețurile este prima întrebare se ridică. Factorul principal a fost un salt de 7% înregistrat de preţul uleiurilor vegetale, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, ca urmare a majorării preţurilor la uleiul de palmier, soia, floarea soarelui şi rapiţă.

În ceea ce privește preţul zahărului calculat de FAO, acesta a crescut şi el cu 5,5% pe fondul prognozelor referitoare la o producţie mai scăzută de zahăr în mai multe ţări mari producătoare.

De remarcat este că preţul cărnii a pus capăt unei tendinţe de creştere care a durat 11 luni şi a înregistrat o scădere de 4% în ianuarie, în contextul reducerii achiziţiilor în China şi Extremul Orient, dar şi al cantităţilor mari de carne de porc şi vită disponibile la export.

Cu toate acestea, FAO a spus că se aşteaptă în acest an la o producţie record de cereale la nivel global de 2,715 miliarde tone, cu 2,3% mai mult decât producţia înregistrată în 2019. Comerţul mondial cu cereale în sezonul 2019/2020 este prognozat să crească cu 2,3%, până la 420,2 milioane tone, al doilea cel mai ridicat nivel din istorie, ca urmare a creşterii livrărilor de grâu din Uniunea Europeană şi Ucraina spre Asia.