USR a susținut că Eugen Teodorovici nu a menționat că taxa de solidaritate va viza maximum jumătate din pensiile speciale, iar celelalte vor rămâne întregi.

„Cu un ochi la gaura uriașă din bugetul de stat și cu celălalt la viitoarele alegeri, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a vorbit despre introducerea unei «taxe de solidaritate» pentru pensiile speciale care depășesc 10.000 de lei. Ministrul aspirant la statutul de candidat la Președinție nu a spus, însă, ce nivel va avea taxa de solidaritate. Cum nu a spus nici că, aplicând-o de la un prag de 10.000 de lei, ea va viza maximum jumătate din pensiile speciale, celelalte rămânând întregi bine mersi”, au aratat cei de la USR, într-o postare pe pagina de Facebook.

Ei au susținut că în cazul pensiilor unor categorii precum foși parlamentari, funcționari publici parlamentari, diplomați, angajați ai instanțelor și parchetelor sau ai Curții de Conturi pensia medie este sub 10.000 de lei

„Pe datele Casei Naționale de Pensii aferente lunii mai 2019, pensia medie a celor 3.790 de foști magistrați este de 18.180 lei, iar pensia media a celor 1.452 de foști angajați din sistemul aeronautic civil este de 10.875 lei. În cazul celorlalte categorii – foști parlamentari, funcționari publici parlamentari, membri ai Corpului diplomatic, angajați ai instanțelor și parchetelor și reprezentanți ai Curții de Conturi – pensia medie este sub 10.000 de lei, de unde putem deduce că sunt mai puțini beneficiari peste pragul indicat de Teodorovici”, completează sursa menționată.

USR mai atrage atenția că Teodorovici nu a făcut referire la pensiile de serviciu ale celor care au lucrat în sistemul de siguranță publică sau în serviciile de informații.

„Ministrul de Finanțe nu a spus nimic nici despre pensiile de serviciu ale celor care lucrat în sistemul de siguranță publică și în servicii, chiar dacă este vorba despre peste 140.000 de beneficiari, iar pensiile sar bine, în unele cazuri, peste pragul de 10.000 de lei. În plus, să nu uităm că PSD și-a descoperit «grija» pentru plafonarea pensiilor speciale după ce, în urmă cu circa două săptămâni, Guvernul a dat prin OUG pensii speciale primarilor, șefilor de CJ-uri și adjuncților acestora, pe motiv că au un «rol complex” și că activitatea lor impune „un grad sporit de responsabilitate și respectarea și îndeplinirea cerințelor cetățenilor»”, au conchis reprezentanții USR.