Alertă în România. Din cauza neplății salariilor se anunță o perioadă critică, cu acțiuni de protest din partea celor afectați, totul sub deviza „Muncim pe datorie/Rușine să vă fie!”. Este cazul la Bacău, unde reprezentanţii Sindicatului Salariaţilor din Asistenţă Socială (SSAS)  au anunţat, vineri, că vor declanşa acţiuni de protest, începând cu data de 19 octombrie, din cauza nemulţumirilor legate de neplata salariilor şi a stimulentului de risc în contextul infectărilor cu SARS-CoV-2 pentru angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bacău.

Un număr de 1.745 de angajaţi ai DGASPC nu şi-au primit salariile, iar contribuţiile sociale nu au fost plătite către stat, pentru lunile august şi septembrie 2020, iar aproximativ 720 de salariaţi, adică 40% din numărul total al acestora, au fost infectaţi cu noul coronavirus şi nu au primit stimulentul pentru risc prevăzut de OUG 43/2020, spre deosebire de colegii alte judeţe, în care s-a pus în plată acest drept.

Angajaţii, în mare parte cu COVID-19, îşi amanetează obiectele personale

 

„În situaţia neplăţii salariilor, dacă angajaţii vor refuza să se mai prezinte la serviciu şi să muncească forţat, ne întrebăm cine îi va îngriji pe cei 833 de adulţi şi 1.084 de copii din cele 22 de centre. (…) Guvernul României a dispus cu lejeritate sechestrarea în centre a personalului din asistenţă socială, timp de câte două săptămâni, urmate de alte două săptămâni în izolare la domiciliu. Nu a interesat pe nimeni în ce condiţii au fost cazaţi salariaţii sau cum au reuşit să îşi gestioneze propriile probleme familiale, economice sau de sănătate în perioadele respective, ori câţi dintre ei s-au infectat la serviciu. Niciunul dintre noi nu s-a aşteptat să primească laude. Ne-am făcut serviciul cu responsabilitate şi am acceptat toate restricţiile înţelegând perfect prioritatea prevenirii răspândirii virusului. Superficialitatea cu care guvernanţii tratează o instituţie publică este însă inacceptabilă! Bătaia de joc nu mai poate continua! Angajaţii, in mare parte infectaţi cu COVID-19, cu salariile neplătite, sunt nevoiţi să îşi amaneteze obiectele personale şi să se împrumute cu dobânzi foarte mari, trăind zilnic cu frica executării silite pentru neplata ratelor. Munca neplătită este muncă forţată!”, se arată în comunicatul SSAS Bacău.

Reprezentanţii salariaţilor DGASPC Bacău au precizat că, după cum susţin cei de la Consiliul Judeţean Bacău, s-au făcut toate demersurile necesare pentru achitarea drepturilor salariale, însă nici Ministerul Finanţelor Publice şi nici Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale nu au răspuns solicitărilor, iar fondurile necesare nu au fost virate.

„Este inadmisibil ca angajaţii dintr-o instituţie publică, care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de risc ridicat de infectare cu COVID-19, să muncească forţat, devenind pagube colaterale sau mai bine zis electorale, în luptele dintre partide! Pe lângă lipsa fondurilor pentru plata salariilor, în plină pandemie cu noul coronavirus, DGASPC Bacău ajunge în deficit bugetar fiind în imposibilitate de a plăti utilităţi, medicamente, parafarmaceutice şi produse igienico-sanitare!”, mai transmit membrii SSAS.

Acţiunile de protest anunţate se vor derula sub deviza „Muncim pe datorie – ruşine să vă fie!” în perioada 19-21 octombrie 2020, în intervalul orar 10,00-12,00, în faţa Prefecturii şi a Consiliului Judeţean Bacău, cu numărul maxim de participanţi permis de legislaţie pe durata stării de alertă, se menţionează în comunicatul SSAS Bacău.