Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat joi că masca ar putea deveni curând obligatorie pe stradă și în România, dacă ritmul infectărilor se va menține crescut.

În acest moment, purtarea măștii este obligatorie în România și în aer liber dacă este vorba despre zone aglomerate, în anumite intervale de timp.

În alte țări măsură a fost deja luată

În anumite județe cu rate de infectare mari se discută deja despre obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice în special în localitățile ce ar putea fi vizate de carantină.

În mai multe alte țări care se confruntă cu o creștere accelerată a numărului de îmbolnăviri o astfel de măsură a fost deja luată.

”Clar este posibil să ajungem și la asta, nu vreau să se interpreteze și să se spună gata, Arafat a zis că de mâine mască, dar o astfel de decizie poate să fie aproape, dacă situația nu intră sub control și dacă în continuare vom avea oameni care se păcălesc pe ei singuri”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

El a relatat și o experiență personală, pentru a arăta cum reacționează atunci când se întâlnește cu persoane care nu respectă purtarea măștii și distanțarea, mai ales în spațiile închise.

”Nu mai putem suporta acest lucru”

Astfel, Raed Arafat a povestit că s-a confruntat personal cu situații în care oamenii nu poartă mască atunci când ar trebui să o facă. El a îndemnat ca oamenii să fie reactivi în aceste situații, pentru că se expun pe ei înșiși pericolului.

”Eu vă spun, astăzi dimineață, coborând în bloc, în lift, s-a deschis între etaje liftul să urce o domnișoară. Era fără mască. Am rugat-o să nu urce. Pur și simplu. Și acest lucru trebuie să-l facă oricare dintre noi. Am rugat-o să nu urce, pentru că nu avea mască.

Dacă urca, cu siguranță reacția mea era să cobor eu și să aștept să iau alt lift”, a relatat Raed Arafat, conform sursei citate.

”Asta ar fi fost reacția mea. Pentru că nu mai putem suporta acest lucru. În lift stai cu omul de la etajul 10 până la parter, deja dacă tușește, strănută sau nu poartă mască, poți să ieși de acolo infectat. Deci, nu merge!” – a punctat șeful DSU, care a explicat că boala se ia cel mai ușor în spațiile închise, mai puțin aerisite sau în spațiile aglomerate mai puțin aerisite.

Chiar dacă spațiul este puțin mai mare, dacă este aglomerat și nu este aerisit, boala se răspândește destul de bine, mai ales dacă oamenii nu au mască.

”Efectul bolii poate fi mai limitat”

”Masca este un mijloc de a-l proteja și pe cel sănătos, dar și pentru a preveni ca cel infectat, care nu știe de multe ori că este infectat (asimptomaticul), să răspândească boala la alții. Purtarea măștii previne să facem rău altora”, a arătat Raed Arafat.

Când masca o poartă și cel infectat, și cel neinfectat, riscul de îmbolnăvire este mai mic, pentru că încărcătura virală la care este expus cel sănătos este mai mică decât în cazul în care n-ar fi purtat mască.

În plus, și efectul bolii poate fi mai limitat, manifestarea bolii mai ușoară, dacă această încărcătura virală la care am fost expuși este mai mică, a explicat medicul Raed Arafat.

”Este o boală pentru care măsura de prevenire este atât de simplă: mască, distanțare, respectarea unor reguli de bază de igienă. Dacă toți purtăm mască acolo unde trebuie și respectăm regulile, deja reducem semnificativ răspândirea și putem să stopăm o răspândire exponențială”, a conchis Raed Arafat.