Vulcanul Etna, cel mai activ vulcan din Europa, situat în sudul Italiei ,a erupt din nou marţi seară, transmite La Repubblica. La fel ca în ultimii ani, a erupt craterul din partea de sud-est a vulcanului, degajând râuri lavă şi cenuşă.

De asemenea, o porțiune a conului vulcanului s-a prăbuşit. Potrivit specialiștilor, cenuşa se îndreaptă spre sud, iar o cantitate redusă de resturi piroclastice a ajuns în Valea Bove.

Vulcanul Etna a erupt din nou marţi seară

La Repubblica mai precizează că Unitatea de criză a Aeroportului din Catania se va reuni pentru a evalua situația. Sursa citată mai notează că aceasta este cea mai semnificativă erupţie a Vulcanului Etna din ultimii ani. Totuși, nu s-au înregistrat victime și nicio casă nu a fost distrusă.

LIVE VIDEO cu întreaga erupție

Vulcanul Etna, cel mai activ din Europa

Etna este cel mai activ și important vulcan din Europa. Ultima erupție de mare anvergură a acestuia a avut loc în iarna anului 2008-2009. Situat pe insula Sicilia din Italia, în apropiere de orașele Messina și Catania, vulcanul Etna are înălțimea de 3340 m, fiind cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa.

Se estimează că vulcanul erupe la fiecare 3 luni, și că la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse și localități.

Înălțimea sa este controversată, datorită distrugerii parțiale a conului vulcanic la erupții, care au format până la 400 de cratere secundare. Aria de acțiune distrugătoare a vulcanului se întinde pe o suprafață de 1.250 km². Cu toate acestea, poalele vulcanului sunt dens populate; acest fapt se explică prin fertilitatea deosebită a solului.

Cenușa vulcanică adusă de erupții a creat un sol adecvat pentru cultivarea viței de vie, a pomilor fructiferi și a măslinilor. Având o activitate de peste 6000 de ani, vulcanul Etna este vulcanul activ cu cea mai lungă perioadă de activitate înregistrată până acum.