Fondurile private de pensii au spus adio negocierilor cu Guvernul pe marginea OUG 114. Totuși, oficialii discută între ei această problemă.

Acum, proiectul de OUG cu noile modificări va fi lansat de Ministerul de Finanţe în dezbatere publică până la finalul acestei săptămâni. Teodorovici a anunțat deja că Guvernul este dispus să aducă o serie de modificări legislației.
Ministrul Finanţelor, ministrul Muncii şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) urmează să stabilească azi tot ce se schimbă în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii.

Reprezentanţii celor șapte societăţi care administrează fondul de pensii cer reducerea serioasă sau eliminarea cerinţelor de capital, timp în care cei de la Finanţe vor să cedeze puţin. Firmele nu participă însă la discuţii.

Măsura nu a fost primită cu aplauze de niciun sector, fiind criticată inclusiv la nivelul băncii centrale. Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), a anunțat că cele 7 fonduri care administrează Pilonul II pot spune adio oricând României, în actualele condiții. 

„Problema este că Ordonanţa 114 din 2018 cere administratorilor de fonduri de pensii din Pilonul II să aducă, pe parcursul unui singur an, 2019, majorări de capital de circa 800 de milioane de euro, o sumă de 11 ori mai mare decât capitalul social existent în prezent. Totodată, această sumă este de două ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în ultimii 11 ani. În acelaşi timp, Ordonanţa 114 reduce cu 70% nivelul maxim legal al comisioanelor de pot fi percepute. În aceste condiţii, din ce înţeleg eu din discuţia cu Asociaţia pentru Pensii Administrate Privat din România, marea majoritate, dacă nu chiar toate cele şapte societăţi de administrare ale Pilonului II se gândesc să se retragă din România, deoarece condiţiile de faţă sunt excesiv de oneroase. Un efort financiar mare pentru un câştig aproape inexistent. Cine ar avea de suferit? Exact categoriile menţionate anterior, cei 7,25 de milioane de participanţi la sistem. Ar avea de suferit Bursa de Valori Bucureşti, care în loc să facă un pas spre piaţa emergentă, ar face un pas înapoi. De asemenea, în fine, ar mai avea de suferit bugetul prin dispariţia unui finanţator major. În aceste condiţii, ceea ce se impune este un dialog între autorităţi şi Asociaţia pentru Pensii Administrate Private din România pentru a găsi soluţii de compromis care să nu ducă la dispariţia acestei forme de finanţare”, spunea Lazea, în februarie.

Din această lună, Pilonul 2 de pensii devine, oficial, opţional. Românii pot depune deja cererile pentru a-şi retrage contribuţiile din sistemul privat. Atenţie, banii strânşi pot fi retraşi abia la vârsta pensionării.

La finalul anului trecut, fiecare din cei 7,2 milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii au strâns în conturi în medie 1.430 de euro, potrivit ASF.