După volum, potrivit  companiei de cercetare Nielsen, cinci branduri (Nivea, Gerovital, L’Oreal, Avene și Garnier) își impart aproximativ jumătate din piața cosmeticelor pentru față și ochi. După valoare, alte cinci branduri (Nivea, Gerovital, L’Oreal, Vichy și Garnier) au 54,6% din piață. 
Prezența Avene și Vichy în acest top atestă importanța dermocosmeticelor pe o piață dominată de produse comerciale, care au avantajul unui preț mult mai accesibil. Cele două branduri fac din laboratoarele dermatologice Avene și L’Oreal doi dintre producătorii cu cele mai mari vânzări în România atât ca volum, cât și ca valoare.
În urmă cu câțiva ani, estimările Organizației Mondiale a Sănătății indicau că 50% din populație va suferi cel puțin o alergie, iar 72% dintre acele persoane vor avea o repercusiune cutanată. O oportunitate pentru ca piața de dermatocosmetice să se dezvolte. Pe plan local, în ultimii ani, acest segment a crescut, chiar dacă nu în același ritm ca dinainte de criza economică. A ajuns, în prezent, la o valoare estimată de 30 de milioane de euro.
„În România, consumatorii au devenit tot mai educați și informați în privința specificității și eficacității acestor produse. De aceea, putem spune că observăm aceeași creștere în importanță și corectă poziționare a pieței dermocosmeticelor ca și pe piața franceză. Bineînțeles, mai avem mult până vom ajunge la un nivel similar“, spune Mirela Nemțanu, corporate communication & public affairs manager al L’Oreal România, producătorul dermocosmeticelor Vichy și La Roche Posay, respectiv liderul pie­ței. „În Franța, acest segment și-a câștigat o poziție importantă, în­țelegându-se utilitatea acestor pro­duse care reprezintă o terapie adjuvantă în tratamentul medicamentos“, adaugă aceasta.
An de creștere
Crește piața, crește și numărul concurenților. Ultimul venit este Exclusiv Skin Care, unic importator și distribuitor în România al produselor Mario Bădescu, care are deja planuri de a câștiga o cotă de piață de 5%. „Ca volum, nu vom ajunge în top 5 branduri, pentru că produsele noastre se adresează unui public nișat. Însă ne-am propus o cifră de afaceri de un milion de euro pentru acest an. Și este un obiectiv care se va atinge“, declară George Man, proprietarul Exclusiv Skin Care, menționând că în doar câteva luni a reușit să „fure“ clienții produselor super premium precum Dior sau Channel și să realizeze vânzări de câteva sute de mii de euro.
„Ca tendință, cred că ajungem la maturizare. Însă, în momentul de față, piața nu e suficient educată. Îmi dau seama după cum cumpără o clientă din State Unite față de una din România“, completează Man.
Apa de la Herculane, în Japonia
Dacă Mario Bădescu s-a lansat mai întâi în străinătate și ulterior în România, Ivatherm și-a consolidat prezența pe plan local, iar din această vară începe primele exporturi în străinătate. „Avem contractele semnate, produsele sunt în curs de înregistrare și vom începe, în următoarele șase luni, să exportăm în Japonia, Egipt și Ucraina, dar avem și cereri din Taiwan, China, Arabia Saudită“, declară Rucsandra Hurezeanu, proprietarul Ivatherm, lider pe segmentul dermatită seboreică și cuperoză.
Ea menționează că politica de prețuri a fost discutată, iar produsele sale se vor comercializa la prețuri de cinci ori mai mari în Japonia, deoarece în această țară cosmeticele sunt foarte scumpe. „Ne așteptăm ca exporturile să ajungă la 10%-15% din cifra de afaceri. Primul export va fi în câteva luni, imediat ce se vor termina înregistrările produselor“, com­pletează aceasta, menționând că japonezii sunt cei care au căutat-o pen­tru colaborare, la începutul anului. În Japonia, Ivatherm va intra cu toată gama de produse, însă în Egipt și Ucraina, doar cu o parte dintre ele. Exporturile, pe care Ivatherm mizează anul acesta, vor aduce o creștere de 15%, cifra de de afaceri a companiei urmând a depăși două milioane de euro.
Un alt „ajutor“ pentru creștere îl reprezintă promoțiile. „Obiceiurile de cumpărare s-au schimbat, clienții cer din ce în ce mai mult promoții și reduceri de preț. Acestea nu mai sunt sezoniere, ci continue, dar ne aduc volume mari. Când le aplicăm, vânzările se dublează, chiar triplează“, spune Rucsandra Hurezeanu.
Promoţiile sunt un instrument folosit pe larg în această piaţă. „Din analizele interne, există într-adevăr modificări ale comportamentului con­sumatorului, interesul acestuia cres­când pentru produsele economi­ce.
Decizia de cumpărare este tot mai des influențară de prețul produselor“, susține și Gina Pirleci, senior brand manager Bioderma, locul trei pe piața locală a dermocosmeticelor, cu o cifră de afaceri, în 2011, de 2,5 milioane de euro. Potrivit acesteia, în 2011, Bioderma a crescut cu 40% față de 2010, în topul vânzărilor situându-se produsele de igienă, în mod special variantele economice ale acestora.

1,5
mil. de produse dermo-cosmetice au fost vândute în România, în 2011, potrivit unei estimări Capital

Ne așteptăm ca exporturile să ajungă la 10%-15% din cifra
de afaceri. Primul export va fi în câteva luni, imediat ce se
vor termina înregistră­rile produselor.
Rucsandra Hurezeanu, proprietar, Ivatherm