oan Dîrzu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, întrebat despre candidatul pe care organizaţia judeţeană îl va susţine la conducerea Guvernului, că Liviu Dragnea este cel mai bun candidat.

”Din punctul meu de vedere, şi am discutat şi cu colegii mei, cel mai bun candidat este Liviu Dragnea şi credem că poate să conducă şi ţara foarte bine aşa cum a condus şi partidul. Este hotărât, are experienţă în spate şi la Ministerul Dezvoltării şi ştie care sunt problemele reale ale României. Ce poate să facă în plus, poate să conducă România începând de astăzi”, a spus Liviu Dragnea.

Întrebat dacă problemele pe care le are cu Justiţia nu ar fi un impediment pentru Dragnea, Ioan Dîrzu a spus că nu crede. "Ştim cu toţii pentru ce a primit acea condamnare”, a adăugat preşedintele PSD Alba, subliniind că nici acum nu a primit motivarea, iar ”dosarul a fost de altă natură”.

”Electoratul şi-a spus dorinţa. Preşedintele (Klaus Iohannis – n.r.) trebuie să respecte dorinţa poporului şi la procentele pe care le avem şi la distribuirea de care vom beneficia, credem că suntem îndreptăţiţi să solicităm foarte clar premierul”, a mai spus Dîrzu.

El a adăugat, întrebat dacă se ia în calcul o suspendare a preşedintelui Iohannis în cazul în care Dragnea ar fi refuzat, că ”ar fi posibilă o chestiune de genul respectiv pentru că voinţa cetăţeanului sau votantului este supremă”.

Ioan Dîrzu, care a obţinut al doilea mandat de deputat consecutiv, a declarat că PSD a obţinut ”un procent istoric pentru judeţul Alba”, după ce liberalii au câştigat la diferenţă foarte mică, însă social-democraţii au câştigat mai multe voturi pe oraşe şi municipii, chiar şi în Alba Iulia, unde primarul liberal Mircea Hava conduce de peste 20 de ani.

Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central (BEC), PNL Alba a obţinut la Camera Deputaţilor 35,9%, iar la Senat 35,74%, iar PSD – 35,74% la Camera Deputaţilor şi 35,69% la Senat. În schimb, PSD a învins în nouă din cele unsprezece oraşe şi municipii, social-democraţii primind mai multe voturi atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat în Alba Iulia, Aiud, Abrud, Baia de Arieş, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureş, Teiuş şi Zlatna, iar liberalii au câştigat municipiile Blaj şi Sebeş.

Rezultatele sunt surprinzătoare întrucât la alegerile locale diferenţa între cele două partide a fost de 27 de procente, PSD obţinând 26%, iar PNL 53%, liberalii având în acest judeţ cele mai bune rezultate din ţară.

Rezultatele nu au fost încă validate de Biroul Electoral Judeţean Alba.

Din primele calcule, PSD şi PNL vor avea în Alba câte doi deputaţi şi câte un senator, iar al cincilea mandat de deputat va fi ocupat de ALDE, USR sau PMP, după redistribuire. Mediafax