În august, Air Berlin şi-a declarat insolvenţa, după ce principalul său acţionar, compania Etihad Airways din Abu Dhabi, a încetat să îi mai acorde sprijin financiar. Acest anunţ a obligat Guvernul german să vină în sprijinul operatorului aerian cu un credit punte, pentru ca avioanele Air Berlin să poată zbura în continuare. 

În 15 decembrie, reprezentanţii Air Berlin au confirmat că s-a plătit o parte din împrumut, dar nu au precizat suma exactă. 

Ministerul Economiei de la Berlin a refuzat să comenteze în privinţa modului şi a datei la care a fost achitat o parte din creditul punte. 

Săptămâna trecută, operatorul aerian britanic easyJet a obţinut aprobarea Comisiei Europene (CE) pentru a prelua o parte din activele Air Berlin. 

Compania low-cost easyJet ar urma să preia o parte din operaţiunile Air Berlin de pe aeroportul Tegel din Berlin, cu aproximativ 40 de milioane de euro. În plus, easyJet va prelua şi contractele de leasing pentru 25 de avioane A320, precum şi aproximativ 1.000 dintre piloţii şi membrii echipajelor Air Berlin. De asemenea, Lufthansa şi-a consolidat poziţia de lider pe piaţa aviaţiei achiziţionând părţi importante din rivala Air Berlin, cu suma de 210 milioane de euro (249 milioane de dolari). 

Comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, a subliniat că planurile easyJet nu vor reduce concurenţa. 

''Decizia noastră va ajuta easyJet să-şi extindă prezenţa la aeroporturile din Berlin şi să înceapă să concureze pentru noi rute, în beneficiul consumatorilor'', a afirmat Margrethe Vestager. 

Investigaţia Comisiei Europene a arătat că easyJet va continua să se confrunte cu o concurenţă strânsă din partea operatorilor aerieni mari, cum ar fi Lufthansa şi Ryanair, la rutele din şi spre Berlin. 

În urma finalizării tranzacţiei, easyJet va deveni cel mai mare transportator aerian cu baza la Berlin, cu o capacitate de 16 milioane de locuri, devansând grupul Lufthansa, care, după preluarea diviziilor Air Berlin, LGW şi Niki, va avea o capacitate de 10,7 milioane de locuri, iar pe locul al treilea va fi Ryanair, cu o capacitate de 5,9 milioane de locuri. 

Cea mai mare parte a activelor Air Berlin ar urma să fie preluate de grupul german Lufthansa, însă acesta din urmă trebuie să convingă autorităţile europene din domeniul concurenţei că nu va beneficia de o poziţie dominantă pe piaţa germană de transport aerian. 

În 8 decembrie, Margrethe Vestager, şi-a exprimat ''temerile profunde privind concurenţa'', având în vedere acordul prin care Lufthansa urmează să preia cea mai mare parte a activelor Air Berlin, un alt indiciu că operatorul aerian german ar putea fi nevoit să ofere mai multe concesii în schimbul aprobării tranzacţiei. 

''Avem temeri profunde privind concurenţa. Există riscul ca Lufthansa să aibă monopol pe un număr semnificativ de rute. Pe termen lung, este important pentru pasagerii din Germania şi Austria să aibă posibilitatea de a alege şi să existe afaceri care să concureze, pentru a menţine preţurile scăzute'', a afirmat Margrethe Vestager.
Agerpres