Ai mari probleme de sănătate? Ei bine, dacă ai obiceiul de a consuma dovlecei, este foarte indicat, mai ales dacă suferi de mai multe boli. Specialiștii au dezvăluit ce conține cu adevărat această legumă.

Dovlecelul, o minune pentru sănătate

Dovlecelul este o adevărată legumă minune pentru sănătate. Conține toate grupele de substanţe nutritive, este bogată în vitamine, minerale și fibre. În plus, te ajută să scapi de kilogramele supărătoare fără ca senzaţia de foame să apară prea curând.

Dovlecelul conține mangan, zinc, potasiu, cupru, fosfor, calciu, folaţi, vitaminele A, C, B1, B6, B12, iar o porţie de 100 de grame are doar 15 kilocalorii, aşa că poate fi inclus fără probleme în orice cură de slăbire. Consumat de obicei gătit, trebuie știut că în stare crudă este mult mai sănătos.

Sucul de dovlecel ajută la dispariția constipației

Sucul proaspăt de dovlecei este recomandat celor care vor să beneficieze pe deplin de vitaminele și mineralele pe care le conține. Se prepară cu tot cu coajă, în storcătorul de fructe, și se consumă repede pentru a nu se oxida. Nu are un gust foarte bun, însă este recomandat inclusiv împotriva constipației, potrivit doctorulzilei.ro.

În dovlecel găseşti cam toate grupele de substanţe nutritive, inclusiv carbohidraţi, aminoacizi şi sodiu, esențiale pentru menţinerea sănătății fizice şi mintale.

Dovlecelul, ajută la vindecarea prostatei

Studiile arată, de asemenea, că extractul din dovlecel ar putea proprietăţi benefice pentru afecţiunile prostatei, iar fibrele pe care le conține îl recomandă în afecțiunile de colon.

În același timp, folaţii şi betacarotenul protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi şi previn inflamaţiile din corp.

Dovlecelul este și un bun protector cardiovascular datorită conţinutul crescut de magneziu şi potasiu, care ajută la reducerea tensiunii arteriale, ce poate favoriza apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral.

De asemenea, dovlecelul ajută la prevenirea aterosclerozei şi la reglarea colesterolului. De reținut, majoritatea vitaminelor, a mineralelor şi a altor substanţe active (enzime, flavonoide etc) sunt depozitate în coajă. Este de preferat, prin urmare, să se consume fără a îndepărta coaja, pe care trebuie s-o spălăm însă foarte bine înainte de consum. Ea trebuie să fie sănătoasă, fină şi intactă.

O altă variantă minunată de a consuma dovlecei cruzi este să îi pregătiți ca pe spaghete raw vegane. Tot ce trebuie să faceți este să vă achiziționați un spiralizator, accesoriu care taie legumele în spirală, făcându-le mult mai atractive și mai ușor de consumat crude. Dacă nu vă plac crude, le puteți trage la tigaie, în puțin unt sau ulei de măsline, alături de roșii cherry și ciuperci.