Guido Rasi a explicat că EMA nu are altă opţiune decât să accepte sediul temporar din Amsterdam, al cărui spaţiu este la jumătate faţă de cel din Londra, deoarece se grăbeşte să se mute înaintea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, în martie 2019. 

''Relocarea fizică a Agenţiei Europene a Medicamentului spre noua ţară gazdă este cea mai mare provocare cu care s-a confruntat vreodată EMA de la înfiinţarea sa'', a afirmat Rasi, potrivit Agerpres.

Într-o declaraţie separată, Ministerul Sănătăţii din Olanda a preciza că EMA va ocupa clădirea ''Spark'' din vestul Amsterdamului în 2019, înaintea finalizării noii clădiri care va găzdui din 2020 sediul EMA în partea de sud a oraşului olandez. 

Până în 30 septembrie, Comisia Europeană (CE) a evaluat diferitele oferte pentru EMA, iar în 20 noiembrie oraşul olandez Amsterdam a fost desemnat pentru a găzdui sediul Agenţiei Europene a Medicamentului. Printre oraşele care au concurat pentru sediul EMA s-au aflat Varşovia, Bucureşti sau Sofia, dar principalele candidate au fost Milano, Amsterdam, Copenhaga şi Bratislava. 

Agenţia Europeană a Medicamentului are 890 de angajaţi şi sediul central la Londra din 1995. 

Pe lângă sutele de locuri de muncă bine plătite, EMA atrage anual aproximativ 36.000 de experţi la reuniunile sale, o adevărată mană cerească pentru hoteluri. Şi, mai important, Agenţia care aprobă şi monitorizează siguranţa medicamentelor din Uniunea Europeană (UE) poate fi un magnet pentru viitoarele investiţii în sectoarele farmaceutic şi al biotehnologiei.