”Directorul executiv al companiei indiene Tata Steel Ltd, dl. Koushik Chatterjee, a anunţat că s-a luat decizia ca afacerile companiei din Marea Britanie să fie scoase la vânzare. Firma indiană a achiziţionat în anul 2007 acţiunile grupului britanic Corus Group Plc pentru suma de 12,9 miliarde dolari, cea mai scumpă achiziţie făcută vreodată de o firmă indiană. La acea vreme, achiziţia a fost considerată un succes al firmei indiene. Din cauza cererii scăzute pe piaţa europeană şi preţului mic al oţelului din ultimii ani, firma indiana înregistrează în prezent pierderi substanţiale în Marea Britanie”, informează Viziru.

Potrivit acestuia, decizia care ar putea să afecteze industria de profil din Marea Britanie a fost luată în urma mai multor întruniri ale Consiliului director al firmei, în care s-au analizat operaţiunile de pe piaţa europeană, prognozele, perspectivele şi fezabilitatea.

”Conform datelor din ultimii doi ani, operaţiunile în Marea Britanie se desfăşoară în pierdere, iar conducerea a decis că acestea nu mai pot fi susţinute de firma indiană. În decursul ultimilor 5 ani, compania Tata Steel a investit peste 2 miliarde euro în afacerile din Marea Britanie. Datoriile pe termen lung ale companiei din Marea Britanie se ridică la aproximativ 3 miliarde euro. Decizia companiei indiene de a ieşi de pe piaţa britanică ar putea să creeze o criză economică, deoarece firma are peste 15.000 de angajaţi, inclusiv 4.000 de muncitori care activează la oţelăria din Port Talbot, din Ţara Galilor”, arată secretarul economic.

De asemenea, el precizează că în climatul economic actual, ”care este foarte instabil”, perspectiva de a reduce câteva mii de locuri de muncă va pune presiune pe Guvernul britanic.

”La aflarea anunţului, sindicatele din Marea Britanie au solicitat Guvernului să salveze criza din industria de oţel şi să naţionalizeze oţelăriile. Decizia companiei indiene ar putea să aibă impact şi asupra votului final din 23 iunie, prin care Marea Britanie îşi va exprima decizia de apartenenţă sau nu la Uniunea Europeană. Partizanii anti-UE acuză Bruxelles că au împiedicat Marea Britanie să ia măsuri menite să protejeze industria britanica metalurgică. Guvernul britanic afirma că ia în calcul toate opţiunile posibile pentru protejarea industriei, care şi aşa a pierdut câteva mii de locuri de muncă în ultimii doi ani”, informează sursa citată. Potrivit acesteia, compania indiană Tata Steel are o capacitate de producţie de 13,5 milioane tone în Europa, din care aproximativ 7 milioane tone se află localizate în unităţile din Marea Britanie. (Sursa: Agerpres)