Probleme pentru Administraţia Biden, de data aceasta chiar în interiorul Statelor Unite. Autorităţile de la Washington au fost chemate în instanţă de către 14 din cele 50 de state americane.

Problema acordării licenţelor pentru petrol şi gaze

Mai exact, miercuri, 14 state americane, între care Louisiana şi Wyoming, au dat în judecată Administraţia Biden. Motivul: ele contestă sistarea acordării de licenţe pentru petrol şi gaze pe terenuri şi ape federale, potrivit agenţiei Reuters.

Acţiunile în justiţie, prin care se încearcă reluarea licitaţiilor pentru foraje pe terenuri federale, au survenit cu o zi înainte ca administraţia să înceapă o evaluare a programului de acordare a licenţelor pentru forajele de petrol şi gaze.

Democratul Joe Biden a semnat în luna ianuarie a acestui an un decret prin care a fost suspendată acordarea de contracte de leasing, în aşteptarea acestei evaluări. Preşedintele Statele Unite s-a angajat, în timpul campaniei electorale, să oprească acordarea de contracte de leasing pe terenuri federale, ca parte a unui plan amplu de abordare a schimbărilor climatice.

Statele producătoare primesc 50% din veniturile generate de aceste activităţi

Blocarea a declanşat critici puternice din partea industriei petroliere şi a statelor producătoare, care primesc jumătate din veniturile generate de activităţile de forare pe terenurile federale din interiorul graniţelor lor, scrie news.ro.

Jeff Landry, procurorul general din Louisiana: „Credem că acţiunile preşedintelui sunt ilegale şi îl vom trage la răspundere pentru a încerca să ne asigurăm că câştigurile pe care le-am realizat de-a lungul anilor pentru a proteja petrolul, gazul şi energia internă vor continua.”

O coaliţie formată din 13 state a intentat un proces în instanţa federală din Louisiana, în timp ce Wyoming a intentat propriul proces în instanţa federală din acest stat.

Aproape toţi procurorii generali din statele care au intentat proces sunt republicani

Statele care s-au alăturat procesului din Louisiana includ Alabama, Alaska, Arkansas, Georgia, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Oklahoma, Texas, Utah şi Virginia de Vest. Toate aceste state au procurori generali republicani.

Guvernatorul statului Louisiana, John Bel Edwards, este democrat.

Procesele susţin că blocarea acordării de licenţe de către administraţia Biden încalcă Legea privind acordarea de licenţe pentru minerale, care impune vânzări trimestriale din activităţile efectuate prin intermediul acestor licenţe.

Casa Albă îl acuză pe Trump că „a inundat pieţele petrolului cu licenţe federale ieftine”

În procesul său, Wyoming a declarat că administraţia trebuie să efectueze, de asemenea, o evaluare de mediu a suspendării atribuirii licenţelor, în temeiul Legii naţionale privind politica de mediu, înainte de a lua măsuri.

„Consecinţele reale ale acţiunii sunt departe de a fi certe şi departe de a fi ecologice”, a precizat statul Wyoming în plângerea sa.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, răspunzând la o întrebare despre procese, a declarat că Administraţia Trump „a inundat pieţele petrolului cu licenţe federale ieftine. Acest lucru nu va afecta pieţele de petrol şi gaze în anii următori”.

Departamentul de Interne, care supraveghează programul federal de atribuire a licenţelor, a refuzat să comenteze.