Proiectul Super Ligii de la nivelul fotbalului european a avut o viaţă extrem de scurtă: doar două zile.

Proiectul European Super League se suspendă

Competiţia a cărei înfiinţare a fost anunţată oficial luni, 19 aprilie, a fost deja suspendată astăzi, 21 aprilie. Anunţul a venit după ce cele şase cluburi engleze implicate în acest proiect au luat decizia să se retragă din Super Ligă, la fel şi italienii de la Inter Milano. Clubul AC Milan ar fi şi el pe picior de plecare, scrie Digisport.

Cele şase cluburi din Premier League care au decis să spună adio noului proiect european sunt Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Arsenal şi Tottenham. Decizia acestora şi a Inter Milano înseamnă că Super Liga a fost deocamdată suspendată, pentru că nu mai poate fi susţinută în forma actuală.

Jurnalistul italian de profil Fabrizio Romano scrie pe Twitter că întreaga Super Ligă a fost oprită pentru a se putea remodela proiectul.

Se încearcă totuşi găsirea unei alte formule, care să funcţioneze

Asta nu înseamnă totuşi că Super Liga este dispărută pentru totdeauna. Actuala formă nu ar fi putut funcţiona dar un proiect similar ar putea fi conturat în viitorul apropiat.

“Reconsiderăm etapele următoare pentru a remodela proiectul. Vom propune o nouă competiție, deoarece actuala nu funcționează. Cluburile engleze au fost forțate să se retragă, din cauza presiunilor venite din exterior. Super Liga va fi suspendată”, se arată într-un comunicat oficial al European Super League.

Proiectul Super Ligii a fost criticat de foarte multe voci la nivel european, fie că vorbim despre foruri din fotbal, cluburi sau politicieni de la Bruxelles.

Reacţia preşedintelui FRF imediat după anunţul de luni privind crearea Super Ligii

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, spunea, luni, că această competiţie riscă să distrugă modelul european al sportului, bazat pe sistemul de retrogradare şi promovare.

“Această competiţie poate să distrugă modelul european al sportului care este bazat pe un sistem de retrogradare – promovare şi totodată pe principiul solidarităţii. Din punctul meu de vedere cluburile care vor face pasul către această competiţie au interese exclusiv financiare şi nu sunt absolut deloc interesate de pasiune suporterilor, de investiţiile făcute în propriile academii.

Tratează echipele de fotbal, şi mă refer la acţionariatul acestor cluburi, ca un produs de entertainment”, a spus oficialul FRF la EuropaFM.

“Reacţia comună a UEFA, FIFA, a federaţiilor naţionale din Anglia, Italia şi Spania şi a ligilor profesioniste din aceste ţări şi faptul că toate împărtăşesc acelaşi punct de vedere reprezintă un semn clar că ideea Superligii are alte obiective decât cele asumate de fotbalul european.

De menţionat că şi European Club Association este împotriva acestui proiect. Această nouă competiţie ar putea distruge un model european al sportului care are în centrul său meritul sportiv, sistemul de promovare/retrogradare şi, în acelaşi timp, principiul solidarităţii”, a transmis Burleanu şi pentru Agerpres.

Sursa foto: Dreamstime