Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, vineri, despre eventuala ridicare a restricţiilor începând cu 1 iunie. Data fusese avansată anterior de către premierul Florin Cîţu drept un moment de început pentru relaxarea restricţiilor în România.

“Prima parte – 1 iunie. Nu înseamnă că revenim cu totul la normalitate, dar înseamnă un pas important. Trebuie să avem 35% din populație vaccinată. Depinde de noi”, spunea, joi, şeful Guvernului.

“Fără vaccinare nu ieșim din pandemie, este foarte clar”

Klaus Iohannis a subliniat şi el că, fără o vaccinare în masă, România nu va putea ieşi din pandemie. Preşedintele spune că este implicat în campanie de vaccinare şi va continua să facă acest lucru, prin transmiterea mesajelor pro-vaccinare şi inclusiv prin vizitarea centrelor.

“Fără vaccinare nu ieșim din pandemie, este foarte clar. Calea de ieșire este vaccinarea în masă. Voi discuta cu oamenii, voi vizita centre de vaccinare, voi transmite mesaje ca astăzi: Dragi români, mergeți și vă vaccinați”, a declarat, vineri, Klaus Iohannis.

Când vom putea circula din nou pe timpul nopţii?

Întrebat de jurnalişti despre posibilitatea ridicării restricţiilor de circulaţie ce există acum pe timpul nopţii, Klaus Iohannis nu a venit cu o veste prea bună.

“Lucrurile nu se pot întâmpla de azi pe mâine”, a declarat şeful statului, adăugând totuşi că, odată cu avansarea vaccinării, măsurile restrictive vor fi atenuate, apoi ridicate.

“Lucrurile nu se vor întâmpla de azi pe mâine. Deocamdată merge bine campania, avem în jur de 100.000 de persoane vaccinate zilnic.

Dacă se reduce numărul de infectări, de persoane la ATI, de decese, gradual se vor relaxa măsurile care au fost necesare pentru a contola răspândirea virusului. Comitetul Național evaluează permanent împreună cu INSP, fac propuneri și veți vedea că ușor-ușor se atenuează câte o măsură, apoi se va renunța la unele, până ieșim din pandemie și reluăm viața normală”, a precizat preşedintele, potrivit g4media.ro.

Acesta este momentul când vom scăpa de starea de alertă

Klaus Iohannis spune că, personal, îşi doreşte foarte mult ca starea de alertă să fie ridicată în ţara noastră, însă nu vom ajunge în această situaţie decât după reducerea numărului de infectări, care se va produce în urma vaccinării.

“Nu există variante de rezervă. Vestea bună este că avem suficiente doze de vaccin. Dacă nu, pandemia va continua, oamenii se vor îmbolnăvi și nu cred că își dorește nimeni așa ceva.

În măsura în care se reduce pandemia și se reduc numărul de infectări, la o analiză serioasă se va renunța la prelungirea stării de alertă. Îmi doresc să ajungem cât mai repede în această etapă”, a mai declarat, vineri, preşedintele României.

Sursa foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei