Discuțiile recente ale președintelui cu cei din anturajul său arată că intenția revenirii sale la Casa Albă e mai mult o modalitate de a câștiga ceva de care el are nevoie acută după ce nu va mai fi în funcție: atenție.

Potrivit sursei citate, Trump a petrecut zile la rând, întrebându-și o parte din aliați ce cred ei că trebuie să facă în următorii doi ani pentru a „rămâne parte a conversației”, susțin două persoane care au stat de vorbă cu președintele. Și în timp ce Donald Trump le spunea aliaților că intenționează să candideze din nou, a indicat, de asemenea, că ar putea să se retragă în doi ani, dacă va vedea că nu are șanse mari de a câștiga, susțin aceleași persoane care au participat la discuții.

Aceasta este însă o strategie pe care Trump a mai folosit-o. Înainte de candidatura din 2016, Trump și-a exprimat interesul pentru cel puțin patru oferte prezidențiale diferite care se întindeau până la finele anilor 80, pentru ca în cele din urmă să se răzgândească.

„Probabil că Trump habar n-are dacă va candida, dar pentru că îi pasă doar de el însuși și de asocierea lui cu partidul s-a referit mai mult la ambițiile sale, decât la ceea ce are de gând. Va încerca doar să țină locul cald și să păstreze cât mai mulți oameni pe margine”, a spus un fost consilier de la Casa Albă. „Doar pentru a-și menține opțiunile deschise și, da, pentru ca toți ochii să fie pe el”.

Trump nu și-a anunțat încă o potențială candidatură, deoarece nu va recunoaște că a pierdut, afirmând în mod fals că frauda electorală masivă l-a făcut învingător pe președintele Joe Biden. Mulți adepți ai lui Trump și chiar unii potențiali candidați republicani din 2024 și-au arătat deja sprijinul pentru revenirea lui la Casa Albă.

În discuțiile cu aliații, Trump i-a întrebat în mod specific cum poate face campanie timp de patru ani și a cerut sfaturi despre direcția pe care trebuie să o ia în primii doi ani. A vorbit despre o călătorie în Orientul Mijlociu, o regiune unde ar fi bine primit unde i s-ar permite să-și promoveze politicile.

Printre cei chemați să-i dea un sfat se numără gazda Fox News, Sean Hannity, fostul director de comunicări de la Casa Albă, Bill Shine, aliații mai vechi Corey Lewandowski și David Bossie și fostul ambasador al SUA în Germania, Ric Grenell.

Niciunul dintre aceștia nu l-ar fi descurajat in privința unei noi candidaturi, iar Trump ar fi respins îngrijorările celor care cred că e o idee proastă. Unii l-au îndemnat pe Trump să anunțe că va candida din nou chiar în ziua inaugurării, pe 20 ianuarie, așa cum a făcut în 2017, pentru a distrage atenția de la Biden și a-și satisface propria nevoie de atenție. Dar Jared Kushner, ginerele și asistentul lui Trump, și Bill Stepien, managerul său de campanie din 2020, i-ar fi sugerat să nu se grăbească.

Un astfel de anunț anticipat din partea lui Trump ar fi ceva fără precedent. Foști președinți americani s-au ferit de lumina reflectoarelor după ce au părăsit funcția, în parte pentru a permite succesorului lor să guverneze.
Este însă de așteptat ca Trump să-și promoveze candidatura viitoare în cel mai scurt timp, bazându-și mesajul pe acuzația nefondată că alegerile i=au fost furate. Un fost asistent al lui Trump, care nu vrea ca el să candideze a treia oară, consideră că un astfel de anunț ar avea de fapt legătură cu „ego-ul” președintelui. Biograful lui Trump, Michael D’Antonio, are aceeași părere: „Nu-l interesează să conducă nimic.E interesat doar să atragă atenția.”

Republicanii se tem și ei că mândria lui Trump de a reveni vor diminua baza republicană din 2024, inclusiv celor trei persoane care au lucrat în administrația magnatului: vicepreședintele Pence, secretarul de stat Mike Pompeo și fostul ambasador al Națiunilor Unite, Nikki Haley, împiedicând astfel evoluția partidului, conform politico.eu.