Printre cele mai importante avantaje ale acestora se numără faptul că indexul poate fi citit de la distanță, fără să mai fie nevoie de estimări de consum, erorile umane de citire sau facturare sunte eliminate, consumul de energie poate fi monitorizat mult mai ușor, iar într-un viitor nu foarte îndepărtat, clienții vor putea beneficia de tarife orare flexibile.

Contoarele inteligente permit, totodată, transmiterea de informații către dispeceratul distribuitorului de energie, ceea ce înseamnă că defecțiunile din rețea pot fi identificate mult mai ușor, iar intervențiile în caz producerii unor avarii pot fi realizate mai rapid și mai eficient. Clienții sunt protejați și de supratensiuni, iar în cazul în care deconectarea a fost cauzată de incidente din reţeaua electrică, aceștia au șanse să fie reconectați mult mai rapid.

Nu în ultimul rând, schimbarea furnizorului de energie electrică, conectările, deconectările, închiderea sau transferul de contract pot fi realizate de la distanță, într-un timp mult mai scurt, de către posesorii de contoare inteligente.

Există însă și o serie de neadevăruri care circulă despre  contoarele inteligente și care, fără a avea vreun fundament științific, îi pot induce în eroare pe actualii sau viitorii posesori de astfel de aparate.

Costul facturii de energie NU crește după instalarea contorului inteligent

Instalarea unui contor inteligent nu înseamnă că imediat clienții încep să facă economii de energie electrică. Acestea permit însă consumatorilor să obțină date folositoare prin care pot monitoriza mai strict consumul de energie și își pot da mai ușor seama cum își pot reduce costurile. Funcționarea contorului inteligent nu îi va costa pe clienți niciun ban în plus, în condițiile în care afișajul intern, care arată cheltuielile și consumul de energie în timp real, va utiliza o cantitate foarte mică de energie.

Contoarele inteligente NU afectează mediul

Contoarele nteligente contribuie, de fapt, la dezvoltarea rețelelor inteligente, pentru că datele pe care acestea le generează permit operatorilor de rețele electrice să obțină informații prețioase despre câtă energie electrică se utilizează, când și unde. Acest lucru este crucial pentru a permite integrarea energiei regenerabile într-un mod cât mai eficient din punct de vedere al costurilor.

Contoarele inteligente NU afectează siguranța clienților

Contoarele inteligente sunt cu adevărat sigure. Datele personale precum numele, adresa și detaliile contului de client nu sunt stocate de aceste aparate. Totodată, atât furnizorii cât și distribuitorii de energie electrică sunt obligați să respecte legislația privind prelucrarea datelor cu caracter personal și nu pot folosi informațiile obținute prin intermediul contorului inteligent pentru vânzări sau marketing decât dacă clientul își dă permisiunea pentru acest lucru.

Contoarele inteligente NU emit radiații

Contoarele inteligente trebuie să treacă aceleași teste ca orice dispozitiv din casă, la fel cum se întâmplă cu smartphone-urile sau cuptoarele cu microunde. Potrivit cercetătorilor specializați în domeniul protecției împotriva radiațiilor, contoarele inteligente NU prezintă un risc pentru sănătate, iar autoritățile de control precizează că aceste echipamente sunt sigure și nu depășesc standardele de siguranță ale UE.