Șeful INS, a afirmat că au existat anumite inadvertențe în centralizarea voturilor, însă acestea nu au afectat în niciun fel rezultatul final al alegerilor.

„Aș începe cu un lucru important. Au fost unele inadvertențe în procesul de centralizare al voturilor, dar ele nu au afectat în niciun fel rezultatul final al referendumului și al alegerilor europarlamentare”, a precizat Tudorel Andrei, directorul Institului Național de Statistică, audiat în cadrul comisiei de anchetă parlamentară pentru fraudarea votului din 26 mai.

Acesta a adăugat că „nu există probleme de funcționalitate a softului”.

Alături de conducere STS, a fost invitat și Tudorel Andrei, pentru a participa la audieri în comisia parlamentară de anchetă cu privire la suspiciunea de fraudare a votului la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Fostul ministru de Interne Carmen Dan, a fost audiată de Comisia de anchetă pentru posibile fraude la europarlamentare, chiar înaintea vacanței parlamentare. Aceasta a declarat că Serviciul de Telecomunicaii Speciale (STS) nu ar trebui să se mai ocupe de alegerile din România, iar sarcinile STS ar putea fi preluate de AEP.

Secretarul general al instituţiei Laura Elena Chiorea, din partea MAE, a ținut să precizeze în cadrul audierilor, că misiunile diplomatice au raportat multe incidente la alegerile de pe 26 mai, precizând că „în multe cazuri s-a intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot”.

Constantin Buică, preşedintele AEP, a fost de asemenea audiat în cadrul Comisiei de anchetă. Acesta a declarat că tabletele folosite în secţiile de vot la alegerile din 26 mai au fost testate înainte de ziua scrutinului de Autoritatea Electorală şi STS şi nu au fost constatate „vulnerabilităţi” în funcţionarea lor.