Într-o postare pe pagina personală de facebook, Răzvan Pascu a anunțat că au avut loc discuții cu Dl. Gabriel Șopandă, Ambasador al României în Turcia.

În urma discuțiilor, antreprenorul informează toți românii cu privire la situațiile la care trebuie să aștepte în momentul în care vor să călătorească în Turcia. 

„Astăzi am discutat LIVE pe pagina mea de Facebook despre călătoriile românilor anul acesta în Republica Turcia cu Dl. Gabriel Șopandă, Ambasador al României în Turcia.

Mai jos am făcut un rezumat cu cele mai importante informații pe care le-am aflat:

• Aproximativ 800.000 de cetățeni români și-au petrecut vacanțele în Turcia în 2019.

• În jur de 45 milioane de turiști străini au fost înregistrați în Turcia anul trecut, aducând în țară 35 miliarde dolari, ceea ce reprezintă aprx 10% din PIB-ul Turciei. Astfel, este evident că statul turc are un interes extrem de crescut în luarea măsurilor necesare pentru desfășurarea în siguranță a turismului pe întreg teritoriul țării.

Izolarea rămâne valabilă

• La acest moment, dacă te întorci din Turcia, intri în izolare la domiciliu.

  • Românii pot intra, însă, în Turcia pe cale terestră, iar din 18 iulie se preconizează că vor fi reluate zborurile internaționale de linie și charter, dar data nu este 100% sigură și poate varia în funcție de evoluția epidemiologică din Turcia, dacă autorităţile române vor păstra aceleaşi criterii de intrare în România. Zborurile interne sunt permise în Turcia la acest moment”, a scris Răzvan Pascu pe facebook.

Totodată, potrivit acestuia, odată intrați în Turcia, turiștii vor fi supuși unor controale rigurioase, iar în cazul în care există probleme, persoanele în cauză vor fi tratate gratuit.

 

  • ”Toate persoanele care intră în Turcia sunt supuse unor controale de sănătate (li se ia temperatura), iar dacă cineva prezintă simptome specifice COVID, va fi și testat de COVID gratuit – teste PCR. Dacă rezultatul este pozitiv, persoana respectivă va fi transferată către o unitate medicală din Turcia și tratată gratuit”, a mai scris Pascu.

În ceea ce privește regulile impuse, turiștii care ajung în Turcia trebuie să știe că purtarea măștii este obligatorie în atât în interior cât și în exterior.

Masca rămâne obligatorie

”• Purtarea măștii este obligatorie pe întreg teritoriul țării, atât în interior, cât și în exterior, mai puțin la plajă sau în timp ce mănânci la restaurant. De când intri în restaurant și până ajungi la masă, de exemplu, ești obligat să porți masca.

• S-a menținut regimul all-inclusive de tip bufet suedez pentru care Turcia a fost întotdeauna recunoscută, însă există personal dedicat care îți pune mâncarea în farfurie, nu te poți servi singur.

• Se pot face teste COVID și în hoteluri dacă cineva prezintă simptome specifice. Dacă turistul este depistat pozitiv, se iau aceleași măsuri ca la aeroport sau la granițele terestre: este transferat la un spital și tratat pe cheltuiala statului turc.

• Ministerul Turismului din Turcia a propus și ca dacă un turist este confirmat ca fiind purtător de COVID, zborul de retur după ce acesta este tratat în Turcia să fie solicitat/plătit la companiile aeriene de către unitatea hotelieră ori chiar de minister. Nu este ceva cert încă.

  • De la începutul lunii mai, Ministerul Turismului din Turcia a lansat o certificare “Safe tourism” pentru hoteluri, aeroporturi, companii aeriene și companii de transport din Turcia care implementează diverse măsuri de siguranță. S-au dat norme, iar operatorii din turism aplică pentru a primi această certificare, dupa care sunt verificați de firme terțe de audit, care atesta daca sunt respectate regulile. La final, se publică rapoarte pentru fiecare companie în parte. Această certificare reprezintă emiterea unui cod QR, care se publică ulterior la vedere, iar turiștii pot scana aceste coduri și afla când a fost facută ultima verificare și care a fost rezultatul ei”, a mai scris antreprenorul