Ne apropiem din ce în ce mai mult de adevăr. Anunțul a fost făcut de ONU. Potrivit sursei citate, experţii OMS trimişi în ianuarie în China pentru a studia originile pandemiei de COVID-19 îşi vor publica raportul, elaborat împreună cu experţi chinezi, „foarte probabil” săptămâna viitoare, transmite AFP, citată de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al OMS a precizat că raportul nu este încă finalizat, iar când se va finaliza va fi publicat direct.

„Raportul, pur şi simplu, nu este gata”, a declarat Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al OMS, într-un briefing de presă la Geneva. „Ceea ce aşteptăm să ne spună membrii misiunii este că raportul va fi, foarte probabil, publicat săptămâna viitoare”, a adăugat el.

De menționat este faptul că, publicarea raportului este foarte aşteptată, după săptămâni de cercetare. OMS a afirmat că echipa de experţi, care a stat patru săptămâni la Wuhan, va prezenta un raport preliminar înaintea celui final, însă acest plan a fost abandonat în februarie, fără a fi oferite explicaţii în mod real, transmite Agerpres.

Ulterior, însă, la începutul lunii martie, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat că raportul va fi publicat în săptămâna care începe la 15 martie. Totodată, acesta a promis că îl va prezenta cu prioritate statelor membre ‘înainte de publicare’ şi le va expune concluziile.

OMS a aflat adevărul despre pandemie?

Implicarea experților OMS nu este întâmplătoare. Organizația a fost însărcinată, printr-o rezoluţia adoptată în mai 2020 de membrii săi, să studieze originile virusului SARS-CoV-2, în colaborare cu experţi chinezi. În acest context, selectarea specialiştilor a necesitat mult timp, iar aceştia, recunoscuţi de colegii lor din diverse arii de expertiză, nu s-au putut deplasa în China mai devreme de ianuarie, după lungi discuţii între OMS şi Beijing.

„Aşa cum ştiţi, în cazul acestor rapoarte, cu cât sunt mai multe persoane implicate, cu atât sunt mai multe persoane care trebuie să-şi spună opinia”, a subliniat marţi Christian Lindmeier.

Totodată, este nevoie de o atenție sporită pentru ca raportul să fie unul corect și să ofere toate informațiile descoperite. Raportul „trebuie finalizat. Ei vor să o facă în mod corect şi aşteptăm raportul final”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

La finalul misiunii lor, experţii OMS au expus diferitele ipoteze de lucru cu privire la modul în care coronavirusul a trecut de la un animal la om. Mai exact, aceștia au părut să excludă ipoteza ca patogenul să fi scăpat din institutul de virusologie din Wuhan, aşa cum afirma administraţia preşedintelui american Donald Trump, experţii considerând-o extrem de improbabilă.

La scurt timp după aceea însă, directorul general al OMS a avut o abordare diferită, afirmând că „toate ipotezele rămân pe masă” cât priveşte explicarea originii pandemiei.