În urma scandalului privind noile criterii de carantinare, PressOne i-a identificat pe toți cei 19 membri ai Grupului de Comunicare Strategică. De menționat este faptul că, GCS este entitatea care controlează de mai bine de un an de zile întreaga comunicare despre evoluția pandemiei de coronavirus în România.

Deși Guvernul a refuzat să spună public cine sunt cu adevărat membri acestui grup, informațiile prezentate de sursa citată arată că 12 dintre cei 19 membri ai grupului au grade medicale, unul singur fiind cadru medical.

Totodată, sursa citată menționează că, Institutul Național de Sănătate Publică sau direcțiile de sănătate publică nu au niciun membru în Grupul de Comunicare Strategică, iar singurul reprezentant al unei structuri medicale în Grup este directoarea Direcției Relații cu Presa, Afaceri Europene și Relații Internaționale din Ministerul Sănătății.

În ceea ce privește motivul pentru care autoritățile au decis să nu comunice public numele membrilor grupului, se pare că de vină ar fi datele cu caracter personal, care sunt ”exceptate de la accesul liber al cetățenilor”.

Adevărul despre Grupul de Comunicare Strategică

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a fost înființat prin Hotărârea nr. 2/24.02.2020 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), semnată de ministrul de Interne Marcel Vela.

În acel moment, în România pandemia de coronavirus încă nu debutase, primul caz fiind înregistrat în data de 26 februarie 2020, moment în care a apărut prima informație cu privire la existența Grupului de Comunicare Strategică.

În contextul în care se observa o lipsă de informații despre evoluția pandemiei, dar și despre testările la nivel județean, ONG-urile au încercat să afle de la autoritățile guvernamentale cine sunt membri acestui Grup.

PressOne a solicitat în luna martie a anului trecut Ministerului Afacerilor Interne (MAI) o solicitare în acest sens, însă instituția nu a comunicat numele membrilor Grupului ci a precizat doar instituțiile din care fac parte membrii GCS.

„Grupul de Comunicare Strategică are în componență experți în comunicare desemnați din partea următoarelor instituții: Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor, Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Serviciul de Telecomunicații Speciale, putând fi suplimentat cu specialiști de la alte instituții, în funcție de necesitate”, se arată în mesajul transmis de biroul de presă al MAI.

Totodată, sursa citată mai preciza nu poate comunica „nominal membrii acestui Grup” în contextul în care componența variază „în funcție de evoluția situației operative înregistrate pe teritoriul României”.

Potrivit sursei citate, un singur membru are identitate cunoscută până acum. Este vorba despre Andi Manciu, coordonatorul Grupului de Comunicare Strategică și consilier de stat la cancelaria premierului Florin Cîțu.

El a explicat recent că opțiunea de a nu fi comunicată componența Grupului a aparținut chiar membrilor acestuia.

„Eu nu am avut o problemă să se cunoască componența, însă membrii sunt funcționari publici și nu au vrut să se știe că fac parte din acest Grup”, a declarat Manciu.

Cine sunt membrii Grupului de Comunicare Strategică

De menționat este faptul că, structura activă a grupului are 9 membri. Din partea Guvernului sunt Andi Manciu, coordonatorul Grupului de Comunicare Strategică, care în prezent ocupă funcția de consilier de stat în Guvernul României.

Iulian Drăgoi este un alt nume. Acesta este comisar de poliție și detașat consilier la cabinetul secretarului de stat Andi Manciu de la Guvern și a fost director al Departamentului de Comunicare Strategică din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), dar și șef împuternicit al Direcției de Informare și Relații Publice din MAI.

Din partea Ministerul de Interne vin Sorina Elena Coșbuc, care este consilier al ministrului de Interne, funcție pe care a avut-o atât în mandatul lui Marcel Vela, cât și în cel al lui Lucian Bode.

Adrian Cuțurescu este tot din partea MAI și ocupă funcția de inspector principal și directorul adjunct al Centrului Cultural din Ministerul de Interne, funcție pe care o ocupă începând cu 2019.

Din partea Ministerului Sănătății se reăgsește o singur nume și anume cel al Oanei Grigore, care este directoarea Direcției Relații cu Presa, Afaceri Europene și Relații Internaționale din Ministerul Sănătății.

Din partea Ministerului Afacerilor Externe vin doi membri. Este vorba despre Andrei Țărnea, diplomat și directorul general al Direcției pentru Comunicare și Diplomație Publică al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE din iunie 2018.

Din partea Departamentului pentru Situații de Urgență vine un singur membru. Este vorba despre Theodor Dan Mihai, purtătorul de cuvânt al Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne din vara anului trecut.

Totodată, un alt nume vine și din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale. Cătălin Chirică este locotenent-colonel și este purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) din noiembrie 2019.

Structura de suport a grupului are alți 10 membri. Astfel, din partea Ministerului Apărării Naționale vine Constantin Spânu, general de brigadă și șef al Direcției Informare și Relații Publice din Ministerul Apărării Naționale (MApN) începând cu 2016.

De la Ministerul Transporturilor vine Laurențiu Voicu, directorul Direcției de Comunicare, Relația cu Sindicatele, Patronatele și Organizațiile Neguvernamentale din Ministerul Transporturilor din 2016.

Din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență vine Alina Moisoi, colonel de pompieri și șefa Serviciului de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), dar și coordonatoarea comunicării pentru Comitetul Național a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Cine sunt membrii Grupului de Comunicare Strategică

Adrian Marin este și el maior și purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), lucrând de aproape zece ani în GSU.

Alte două nume vin din partea Inspectoratului General al Poliției Române. Este vorba despre Georgian Drăgan, care este comisar-șef și împuternicit din septembrie 2020 să conducă Centrul de Informare și Relații Publice din Poliția Română.

Cornel Octavian Dan este și el la rândul său comisar și împuternicit șef al Serviciului de Comunicare și Informare Publică din cadrul Centrul de Informare și Relații Publice din Poliția Română.

Alți doi membri vin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Este vorba despre Sorin Despina, colonel și împuternicit din ianuarie 2020 ca șef al Serviciului Comunicare Publică din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (IGJR).

Grigore Ene este și el membru al Jandarmeriei Române. Acesta ocupă gradul de  maior și lucrează în cadrul Biroului Revista „Jandarmeria Română” din cadrul IGJR.

Alte două nume vin din partea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Este vorba despre Tatiana Berlinschi, comisar-șef de poliție, împuternicită din 2020 să ocupe funcția de șef al Centrului de Informare și Relații Publice din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF).

Un alt nume este cel al Alexandrei Găvan, care ocupă funcția de comisar, fiind împuternicită din 2020 să ocupe funcția de șef al Biroului de Presă al IGPF. Tot de anul trecut ocupă și funcția de purtător de cuvânt al Inspectoratului.