Aflat în emisiunea ”România-Stare de alertă” realizată de către Mihaela Ștefan, Alexandru Rafila a fost întrebat la ce s-a referit atunci când a declarat că aproape jumătate de milioane de oameni din România au trecut prin boală. Acesta a spus că prin declarația anterior menționată s-a referit la faptul că doar o parte foarte mică a populației s-a imunizat. Acesta a mai declarat că momentan, evaluarea nu a fost făcută pe dovezi.

”Asta înseamnă că până în prezent s-a imunizat un procent foarte mic din cetăţenii din România și deocamdată, sigur, nu avem o evaluare bazată pe dovezi, este doar o estimare legată de faptul că în România am depăşit 60.000 de cazuri şi totdeauna aşa s-a demonstrat, cel puţin până în momentul de faţă, din studiile realizate în alte ţări, numărul celor infectaţi a fost între 8 şi 10 ori mai mare decât numărul de cazuri care au fost diagnosticate.”, a declarat Alexandru Rafila.

Coronavirus și sezonul rece

Alexandru Rafila a fost întrebat ce ar trebui să se facă având în vedere că în curând va veni sezonul rece și că acesta se va suprapune cu coroanvirusul. Drept răspuns, reprezentantul României la OMS a declarat că ar trebui să ne pregătim de pe acum, încât capacitatea de laborator să fie dezvoltată şi pentru diagnosticul infecției gripale.

”Asta este una dintre probleme, pentru că presimtomatologia este foarte asemănătore. Cred că ar trebui să ne pregătim de acum, încât capacitatea de laborator să fie dezvoltată şi pentru diagnosticul infecției gripale, încât să putem să facem un diagnostic diferenţiat rapid.

În ceea ce priveşte pregărirea, în primul rând este vorba despre vaccinarea categoriilor la risc, care trebuie să fie mult mai acoperitoare în acest an faţă de ceea ce s-a întâmplat în anii precedenţi, având în vedere că în România persoanele care sunt într-adevăr protejate împotriva gripei este relativ scăzut şi nu depăşeşte 10% din totalul populaţiei.”, a mai spus Alexandru Rafila.

Motivul pentru care încă avem un număr crescut de cazuri zilnice

Alexandru Rafila a fost întrebat de ce avem încă un număr ridicat de cazuri zilnice de coronavirus. Acesta a răspuns că sunt câteva elemente care trebuie luate în calcul.

”Sunt două sau trei elemente. Unul este cadrul legislativ. Al doilea lucru este legat de modul în care aplicăm şi respectăm cadrul legislativ.

Cel de-al treilea este legat de capacitatea sistemului de sănătate publică de a diminua numărul de cazuri cu intervenţie rapidă în focar, identificarea rapidă a persoanelor suspecte, a contacţilor apropiaţi, testarea lor, izolarea ş.a.m.d.

Toate lucrurile astea fac parte dintr-o, dacă vreţi, reţetă, bine cunoscută de către epidemiologi, dar ştiţi bine că resursele sunt limitate în zona aceasta de sănătate publică şi, mai mult, sunt afectate doar anumite judeţe din România, deci, este clar că disproporţia numărului de cazuri noi afectează şi capacitatea de intervenţie a sistemului de sănătate publică.”, a mai spus Rafila la Radio România Actualități.