Și au legătură cu prețul incredibil de ridicat al unei singure acțiuni a companiei lui Buffett. Astfel, o acțiunde a Clasa A Berkshire a închis pentru prima dată la 400.000 de dolari pe acțiune, devenind de departe cel mai bun preț tranzacționat la bursă.

Puteți compara asta cu alte acțiuni? Pentru că este mult mai mult decât prețul mediu al unei case din Statele Unite, care era de 315.900 USD la sfârșitul anului 2020.

Acum, explicația pentru acest lucru: în primul rând, este o companie valoroasă în mod legitim (deși nici pe departe cea mai valoroasă companie). Apoi, Buffett este hotărât să nu împartă niciodată acțiunile.

Revenind la ce a scris de Buffett în urmă cu 37 de ani, putem desluși o explicație interesantă, dincolo de lecția de afaceri pentru astăzi, scrie inc.com.

Dacă conduceți o afacere, chiar și una care nu este tranzacționată public cu acțiuni evaluate la un multiplu al venitului mediu american (aproximativ 66.000 de dolari) merită câteva minute pentru a reflecta asupra ei.

Iată ce a spus Buffett despre împărțirea acțiunilor companiei Berkshire, în scrisoarea lansată în 1984: „Cheia unui preț rațional al acțiunilor sunt acționarii raționali, atât actuali, cât și viitori.

Avem nevoie de cei care se consideră deținători de afaceri și investesc în companii cu intenția de a rămâne mult timp.(…) Dacă ar fi să împărțim acțiunile sau să luăm alte măsuri, axându-ne pe prețul acțiunilor, mai degrabă decât pe valoarea afacerii, am atrage o clasă de cumpărători, inferioară clasei existente de vânzători”.

Mai precis, este vorba despre valoarea intrinsecă a acțiunii, dar și despre modul în care oamenii ar putea reacționa în funcție de valoarea percepută a acesteia.

De amintit și că o acțiune a companiei Berkshire se tranzacționa la aproximativ 1.300 de dolari când Buffett scria aceste lucruri. Deci, deși era scumpă, spunea că foarte puțini oameni care erau înclinați să cumpere acțiuni în 1984 nu ar putea să-și permită o singură acțiune.

Acest lucru nu mai este corect în ceea ce privește acțiunea Berkshire Clasa A, dar în 1996, Buffett a creat o a doua clasă de acțiuni, Berkshire Clasa B, parțial pentru a aborda această problemă. Această acțiune se tranzacționează la un nivel mult mai practic: aproximativ 266 dolari, începând cu această scriere.

Dar să nu uităm și cît de legat este Buffett de Berkshire. Cu peste 50 de ani la conducerea, el este cel mai vechi director executiv din S&P 500. Buffett nu ascuns niciodată că sentimentul său de auto-evaluare este parțial legat de prețul acțiunilor Berkshire.

“Eul meu este înfășurat în Berkshire. Nici o întrebare despre asta”, a spus el când o acțiune Berkshire se tranzacționa cu aproximativ 3.900 dolari.

Este clar așadar că Buffett privește prețul mare al acțiunilor ca un avantaj de marketing care trebuie valorificat, și nu ca pe o provocare de depășit.

Revenind din nou la Buffett, imaginați-vă cum investitorii ocazionali l-ar putea vedea diferit. Și faptul că acum compania sa tranzacționează de aproximativ 35.000 de ori mai mult decât a făcut-o când a cumpărat-o, în anii 1960.

Rațional, știm că Berkshire cu o împărțire a acțiunilor, de exemplu unul care avea de 1.000 de ori mai multe acțiuni, fiecare dintre care s-a vândut pentru o miime din prețul actual al acțiunilor – ar valora exact aceeași sumă.

Este ceva care trebuie luat în considerare atunci când vă gândiți la preț și valoare. Părți interesate raționale, așa cum își dorea în 1984 ar putea fi minunate, dar conexiunile emoționale pot valora mult mai mult decât ar putea sugera numerele.