Rusia continuă să lovească dur. Cei din cadrul GRU, serviciul de spionaj al Statului Major Rus, sunt suspectaţi că ar putea fi implicaţi în atacurile care au cauzat probleme de sănătate misterioase unor agenţi, diplomaţi şi funcţionari americani, conform Politico, care citează surse apropiate investigaţiei.

Rusia, atac grav la adresa SUA

Directorul CIA, William Burns, este informat zilnic despre anchetă. „Sănătatea şi starea de bine a funcţionarilor americani sunt o prioritate absolută pentru administraţie şi luăm foarte în serios rapoartele personalului nostru referitoare la aceste incidente anormale de sănătate”, a dat asigurări un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Simptome ciudate ale victimelor

Victimele s-au plâns de zgomote ciudate, sunete asurzitoare, dureri de cap, insomnii, ameţeală, pierderi de memorie, stări de rău, presiune în urechi, vertij, dezorientare, greaţă şi oboseală extremă.

Potrivit unor foşti şi actuali oficiali americani aflaţi la curent cu ancheta, există suspiciuni că acest simptome ar fi fost provocate în urma unor atacuri misterioase ale GRU. Este vorba de prima menţionare a GRU ca potenţial suspect în producerea acestor simptome specifice „sindromului Havana”, mai spune sursa citată.

Aleşii americani cer o anchetă completă în acest dosar şi tragerea la răspundere a vinovaţilor. Conform Politico, William Burns, noul director al CIA, este informat zilnic în legătură cu evoluţia anchetei de către un ofiţer superior.

GRU, agenţia care se ocupă de operaţiunile externe

GRU este probabil cea mai folosită agenţie rusă de spionaj în operaţiunile secrete ale Kremlinului în străinătate, urmele sale fiind găsite în anexarea Crimeei, în activităţi de sabotaj şi diversiune din centrul şi sud-estul Europei, dar şi în atacuri cibernetice împotriva unor ţări occidentale.

Americanii are indicii solide că GRU a încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi cele de la mijloc de mandat din 2018 prin atacuri cibernetice şi alte mijloace. GRU este singura agenţie rusă de spionaj care dispune de tehnologia necesară lansării unor atacuri care să provoace simptome ale „sindromului Havana”.

„Arată, miroase şi se simte a GRU”, a declarat un fost responsabil de securitate naţională implicat în anchetă. „Sunt singurii despre care ştim că au capacitatea de ne ataca în acest fel oamenii pe teritoriul nostru”, a adăugat un oficial informat cu ancheta.

China şi Israel, suspectate de aceleaşi practici

China şi Israelul sunt alte două ţări care pot avea această tehnologie, dar niciuna dintre ele nu operează în locurile în care s-au semnalat incidentele de acest tip şi nici nu au manifestat intenţii de a ataca cetăţeni americani în acest fel, a subliniat un alt fost responsabil de securitate naţională.

Contactat de Politico pentru a comenta informaţia cu privire la implicarea lui Burns în anchetă, un purtător de cuvânt al CIA a reamintit declaraţia făcută luna trecută de către şeful său în faţa Comisiei de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor, în care a precizat că prioritatea sa foarte mare este să se asigure că toţi cei vizaţi de atacuri primesc îngrijirea pe care o merită.

Totuşi, DNI spune că nu are informaţii definitive despre cauza acestor incidente şi nu a conchis încă dacă vreun actor străin este sau nu responsabil. Pentagonul a deschis o anchetă în acest caz la sfârşitul anului trecut, după ce secretarul interimar al Apărării, Chris Miller, s-a întâlnit cu un fost combatant care a acuzat simptome specifice „sindromului Havana”.

Atacurile Rusiei, socotite act de război

Miller a declarat săptămâna trecută pentru Politico că aceste atacuri reprezintă un act de război. Atacurile, care ar fi provocate de arme cu microunde, s-au produs în diverse locuri din SUA şi din întreaga lume, inclusiv în Europa, semnalează Politico.

Uniunea Sovietică a fost interesată de acest tip de arme în a doua parte a secolului XX şi chiar le-a folosit împotriva Ambasadei SUA de la Moscova. Sunt arme folosite în războaie neconvenţionale şi perfecte pentru zone gri, deoarece găsirea unui vinovat este extrem de dificilă, a apreciat o sursă Politico.

O astfel de armă, a cărei formă încă nu a fost stabilită, ar fi concepută în aşa fel încât să încapă într-un rucsac şi ar putea viza o ţintă până la o distanţă cuprinsă între 500 şi 1.000 de metri, au declarat un fost oficial american şi un membru al Congresului SUA.