Deși nu a rostit numele Chinei, Bolsonaro s-a întrebat dacă există un „nou război”. “Este un virus nou. Nimeni nu știe dacă s-a născut într-un laborator sau pentru că un om a mâncat un animal pe care nu ar fi trebuit să-l mănînce”, a spus el.

Acuzaţii grave la adresa Chinei

“Dar armata știe totul despre războiul chimic, biologic și radiologic. Ne aflăm oare într-un nou război? Mă întreb. PIB-ul cărei țări a crescut cel mai mult?”, a continuat Bolsonaro.

Potrivit The Rio Times, întrebat despre remarcile sale, liderul de extremă dreapta, care, inițial, a minimalizat amploarea pandemiei, a negat că ar fi sugerat că virusul a fost creat într-un laborator.

Bolsonaro l-a înlocuit chiar luna trecută pe fostul ministru de Externe, Ernesto Araujo, care denunțase „China maoistă” și planul său de „dominație mondială”.
Decizia a fost văzută ca o modalitate pentru Brazilia de a-și îmbunătăți legăturile cu China.

Peste 415.000 de oameni au murit de Covid-19 în Brazilia. Țara a raportat peste 15 milioane de cazuri de la începutul pandemiei.

Pandemia Covid-19 a izbucnit în China și s-a răspândit în întreaga lume. O planetă întreagă a intrat în lockdown și a suferit financiar, dar China este singura economie din G20 care a crescut anul trecut.

China a negat naşterea virusului într-un laborator

China a negat teoria conform căreia virusul s-a născut într-un laborator, iar luna trecută Organizația Mondială a Sănătății a concluzionat că este „extrem de puțin probabil” ca virusul să provină dintr-un laborator.

În Brazilia a fost declanșată luna trecută o anchetă privind modul de gestionare a crizei Covid, care a avut urmări devastatoare în țară. Ancheta este cerută de mai multe luni de criticii președintelui Jair Bolsonaro. El este acuzat că a ignorat în mod repetat apelurile experților în sănătate de a purta măști. Și a numit pandemia, încă din 2020, o „mică gripă”.

Fostul ministru al Sănătății a contestat aprobarea de către Bolsonaro a folosirii unor medicamente precum clorochină și hidroxiclorochină, ca tratamente Covid-19, afirmând că guvernul știa încă de la început că aceste medicamente nu aveau susținere științifică.