Autoritățile americane au fost criticate intens pentru modul în care forțele de ordine au răspuns în unele situații la protestele generate de moartea afroamericanului George Floyd, în timp ce era apăsat pe gât cu genunchiul de un polițist.

O parte din acele critici au venit de la activiști și politicieni din Statele Unite sau din zona unor democrații aliate cu Washingtonul, însă au fost luate și luări de poziții dure din partea unor state care au fost acuzate frecvent de-a lungul anilor de încălcarea drepturilor propriilor cetățeni și reprimarea brutală a unor manifestații prodemocrație, inclusiv în cazul Chinei, a celei de la Tiananmen, în urmă cu 30 de ani.

Răspunsul american la evenimentele din ultimele săptămâni prezintă un drasting contrast față de cele ce se întâmplă în regimurile totalitare din lume, a scris într-un mesaj, adresat personalului Departamentului de Stat, secretarul de stat Mike Pompeo, referindu-se la masivele proteste care au urmat uciderii afroamericanului George Floyd de către un polițist alb.

„Trebuie să respingem fără niciun echivoc acuzele false, multe din ele o josnică propagandă emanând dinspre China, Iran şi alte autocraţii care pun la îndoială credibilitatea Americii în promovarea drepturilor omului și democrației în străinătate. În Statele Unite, când oamenii cer schimbare sau securitate ori prosperitate, politicienii ascultă”.

Pompeo a promis o anchetă pentru jurnaliștii străini agresați

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a promis miercuri o ‘anchetă’ a Departamentului de Stat cu privire la incidentele care au vizat jurnalişti străini în timpul manifestaţiilor împotriva rasismului şi violenţelor poliţieneşti în SUA, potrivit France Presse.

‘Vom face tot posibilul pentru a efectua o anchetă’ asupra acestor ‘alegaţii’, în măsura competenţelor Departamentului de Stat, a adăugat el. ‘Aceste ţări trebuie să ştie că le vom răspunde într-un mod total adecvat’, a adăugat el.