Acum, Covid 19 infectează și Brexitul. Sau cel puțin aşa lasă de înţeles guvernul britanic, anunțând că de-abia în iulie anul viitor vor intra probabil în deplină fază operațională controalele mărfurilor importate din țările Uniunii Europene, pentru a permite companiilor afectate de dezastrul Covid să se recuperaze și să se actualizaze.

Potrivit puţinelor lucruri care se știu despre noul plan, controalele mărfurilor care vor intra în Marea Britanie vor fi efectuate în trei faze, putând fi complet operative de-abia vara viitoare, indiferent dacă s-a ajuns sau nu la un acord. Blocat între coșmarul unei pandemii care nu oferă armistițiu și ciocanul unui Brexit care „trebuie dus la capăt”, fără ca nimeni să știe cum, guvernul de la Londra a trebuit să inventeze ceva. După trei runde de negocieri virtuale care s-au dovedit a fi un eșec și după ultimul atac extrem de dur al negociatorului șef european Michael Barnier, executivul este epuizat, dar nu renunță încă la ispita – precum și la singura ipoteză realistă – de a cere o prelungire a perioadei de tranziție. 

Care este explicația?

Numai că acum, pentru toți analiștii, pentru opoziție și pentru omologul european, pare o himeră. Una dintre explicaţiile acestei amânări ar fi că, în prezent, administrația nu dispune de resursele necesare pentru a se angaja într-o campanie de informare ad-hoc menită să explice cetățenilor și, mai ales, companiilor, care vor fi noile reguli în viitor. De fapt, oamenii implicaţi acum în lupta împotriva contagiunii sunt aceiaşi cu cei care ar trebui să lucreze la campanie. Acest lucru a fost confirmat de un raport confidențial al comisiei guvernamentale care nu a fost făcut public niciodată.  

Rămas înţepenit într-o negociere incapabilă să concilieze viziunile opuse, executivul s-a gândit bine să iasă din încurcătură, transformând pandemia într-un alibi excelent, scrie Il Giornale.

Reprezentanții comerțului și industriei au salutat cu satisfacţie mișcarea guvernului pe care miniștrii au numit-o „un pas pragmatic care demonstrează flexibilitatea” poziției britanice în această privință. Prea puţin amabilă, Europa a răspuns: controalele vamale la frontiere pentru exporturile britanice vor deveni operaționale în ianuarie 2021, așa cum era prevăzut inițial.

„Poziția Bruxelles-ului este clară – a comentat ieri Katie Adler, directorul BBC Europe – Uniunea Europeană nu consideră că decizia guvernului britanic este o concesie dictată de pragmatism, ci mai degrabă mișcarea unei țări care nu este  deloc pregătită să implementeze sistemul tarifar și vamal în conformitate cu perioadele prestabilite”.