Acțiunile destabilizatoare ale Rusiei sunt una dintre principalele preocupări ale NATO

Această suspiciune a devenit deosebit de importantă în ultimele zile după ce organizația multilaterală a detectat unele mișcări neobișnuite ale avioanelor de luptă rusești. Așa cum a explicat Alianța într-un comunicat, avioanele organizației au interceptat, lunea trecută, șase grupuri diferite de avioane militare rusești în mai puțin de șase ore în timpul unui „vârf neobișnuit de zboruri” peste Atlanticul de Nord, Marea Nordului, Marea Neagră și Marea Baltică, scrie larazon.es

Așa cum explică organizația în această declarație, manevrele efectuate de Moscova se desfășoară de obicei în cel mai mare secret, ceea ce implică riscuri. Avioanele militare rusești nu își raportează adesea poziția și altitudinea și nici nu trimit un plan de zbor sau nu comunică cu controlorii de trafic aerian, reprezentând „un risc potențial” pentru aeronavele civile. Aceste mișcări au implicat mai multe țări.

Mai exact, mai multe avioane norvegiene F-16 au interceptat două bombardiere Tu-95-Bear zburând lângă coasta țării nordice. Aceste aeronave au continuat să se deplaseze spre sud și au ajuns la Marea Nordului, determinând Marea Britanie și Belgia să trimită, de asemenea, mai multe avioane de luptă Typhoon și, respectiv, F-16, pentru a vedea ce se întâmplă. Mai târziu, norvegienii au interceptat două bombardiere Tu-160 Blackjack peste apele internaționale. La fel, un grup de avioane de vânătoare turce, române și bulgare au urmat cursul mai multor avioane rusești peste Marea Neagră, până când au reușit să le determine să părăsească zona.

Un ofițer militar al marinei italiene a fost arestat

Pe de altă parte, ieri s-a aflat că un ofițer militar al marinei italiene a fost arestat, acuzat de spionaj, pentru că ar fi livrat documente confidențiale unui militar rus. Printre aceste informații extrem de sensibile ar fi secretele NATO. Cetățeanul rus nu a fost reținut imediat, deoarece statutul său de militar i-a garantat imunitatea diplomatică.

Ca răspuns, doi oficiali ruși implicați în această afacere au fost expulzați din țară într-o clipită. Kremlinul este încrezător că ceea ce s-a întâmplat nu va perturba relațiile dintre Rusia și Italia. Dacă aceste fapte se dovedesc a fi adevărate, ne-am confrunta cu primul caz major de spionaj rus în Italia din 1989. În acel an, mai mulți ofițeri KGB și ofițeri de informații bulgari au încercat să acceseze documente clasificate de la două companii italiene. Una dintre acestea colabora cu NATO, iar cealaltă se ocupa de fabricarea armelor și vehiculelor blindate.

Totul indică faptul că acest incident nu este un caz izolat și că Kremlinul trage sfori în serviciile sale secrete pentru a spiona pământul european. Săptămâna trecută, autoritățile bulgare au declarat doi angajați ai ambasadei ruse la Sofia persona non grata după ce au fost acuzați, de asemenea, de spionaj.