Air France a anunţat că se aşteaptă să opereze luni 48% din zboruri dar 'nu sunt excluse perturbări de ultim moment'.

Air France cere pasagerilor să-şi modifice sau să-şi amâne călătoriile deoarece va asigura numai jumătate din zboruri luni.

Greva piloţilor vine după ce Air France a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să investească un miliard de euro în extinderea subsidiarei sale low-cost, Transavia, prezentă mai ales în Franţa şi Olanda.

Compania ar urma să angajeze încă 250 de piloţi până în 2019 şi să majoreze flota Transavia la peste 100 de avioane, a afirmat directorul general al operatorului aerian franco-olandez, Alexandre de Juniac.

Al doilea mare operator aerian european după venituri a anunţat recent că membrii consiliului său de administraţie au aprobat un plan ce prevede deschiderea de noi baze în Europa, sub brandul Transavia, pentru a recâştiga cota de piaţă pierdută în favoarea altor companii low-cost şi a rivalelor din Orientul Mijlociu.

Prin extinderea operaţiunilor pe segmentul low-cost, Air France-KLM urmează exemplul rivalei sale din Germania, Lufthansa, care a sporit activitatea operatorului său cu buget redus Eurowings.

Dar eforturile Lufthansa şi Air France de a-şi reduce costurile sunt afectate de opoziţia sindicatelor puternice din cele două companii.

Juniac este deschis la negocieri cu piloţii de la Air France care se vor transfera la Transavia, dar nu va răspunde solicitării sindicatelor care doresc ca noile contracte de muncă ale piloţilor de la Transavia să fie încheiate în aceleaşi condiţii precum cele de la Air France.

Şeful operatorului aerian franco-olandez a afirmat că flota Transavia Franţa va fi majorată de la 14 la 36 de aeronave, dar numai dacă piloţii acceptă menţinerea condiţiilor specifice de la operatorul low-cost.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a cerut cetăţenilor români, pasageri ai companiei aeriene Air France, să contacteze, înaintea deplasării spre aeroport, compania aeriană pentru reconfirmarea orarului de zbor, reprogramări sau rambursarea costului biletelor şi să urmărească evoluţia situaţiei pe pagina oficială de internet a companiei.AGERPRES