Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, actul normativ pentru abrogarea Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor.

Astfel, potrivit legii, comercializarea de produse sau prestarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile stabilite de lege sau de bunuri a căror provenienţă nu este dovedită, va fi interzisă. Sunt vizate toate produsele care sunt pe rafturile magazinelor din țară.

În caz contrar, încălcarea acestor prevederi este sancţionată cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei.

Ce spune legea semnată de Klaus Iohannis

„Se interzice comercializarea de produse sau prestarea de servicii, după caz, care nu îndeplinesc condiţiile stabilite prin lege sau de bunuri a căror provenienţă nu este dovedită, în condiţiile legii.

Prin documente de provenienţă se înţelege, după caz, factura fiscală, factura, avizul de însoţire a mărfii, documentele vamale, factura externă sau orice alte documente stabilite prin lege”, se arată în textul legii.

Legea nr. 12/1990 care a fost abrogată instituia obligaţia operatorilor economici de a declara la organele fiscale adaosurile comerciale şi adaosurile de comision.

Obligațiile sunt dificil de îndeplinit

Legea a fost adoptată de deputați încă de la începutul lunii octombrie, iar la acea dată, Claudiu Năsui, deputat USR, a ținut să menționeze că ”România este pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte uşurinţa de a derula o afacere, în general, statul preferând să îngroape antreprenorii în hârtii, să le dea tot felul de obligaţii şi, evident, să-i amendeze dacă nu le îndeplinesc”.

„Multe dintre aceste obligaţii sunt imposibil de îndeplinit în acelaşi timp, orice control te poate găsi cu ceva şi tocmai aceasta este problema. Noi avem instituţional, ca stat, optica potrivit căreia orice antreprenor este un potenţial infractor şi trebuie tratat ca atare şi asta trebuie să se schimbe.

Antreprenorii trebuie să-şi petreacă mai puţin timp cu birocraţia şi să aibă mai mult timp pentru afacerile lor”, a adăugat acesta.