Mai concret, Amancio Ortega, șeful Inditex, a câștigat ieri pe bursă aproape 3,8 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index.
Cu această ocazie, spaniolul a devenit cel mai bogat european, depășindu-l pe Ingvar Kamprad, fondatorul și patronul IKEA, de bine ce acesta din urmă tocmai ce fusese declarat de curând cel mai bogat european.
Amancio Ortega a înregistrat de la începutul anului una dintre cele mai mari creșteri de avere dintre toți cei 40 de participanți ai topului celor mai bogați miliardari din lume monitorizați de Bloomberg. 
Inditex este compus din peste 100 de companii specializate în industria textilă și include peste 5.500 de magazine în 82 de țări, care poartă firmele Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home și Uterqüe.
Spania, a patra mare economie din zona euro, a acceptat în sfârşit sâmbătă un plan european de salvare în valoare de 100 miliarde de euro. Împrumutul european va fi injectat în Fondul public spaniol de sprijinire a sectorului bancar (Frob), care la rândul său va acorda aceste fonduri băncilor spaniole care solicită ajutor.

Spania va trebui să înceapă achitarea împrumutului din 2017, având o perioadă de graţie de 5 ani, susţine ziarul spaniol. Oficiali spanioli şi europeni au declarat sâmbătă că dobânda creditului va fi de 3%. Marţi, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a anunţat că băncile spaniole care primesc ajutorul UE prin intermediul Frob vor plăti o rată a dobânzii de cel puţin 8,5%.

Orice fonduri care vor fi acordate Spaniei vor fi condiţionate de reformarea sectorului bancar al ţării, a afirmat marţi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, adăugând că situaţia Spaniei a fost diferită faţă de precedentele pachete de asistenţă financiare acordate Greciei, Portugaliei şi Irlandei.

‘Vor exista bineînţeles condiţii pentru Spania, când va veni cererea, în special restructurarea propriului său sistem bancar pentru a deveni competitiv pe viitor’, a declarat Merkel la o reuniune pe teme economice.

Şi Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finanţe, a confirmat că oficiali ai UE, BCE şi FMI vor supraveghea reformarea sistemului bancar spaniol cerută statului iberic. Diferenţa faţă de precedentele pachete de asistenţă financiare acordate Greciei, Portugaliei şi Irlandei va fi că reprezentanţii UE, BCE şi FMI nu vor evalua politicile economice ale guvernului, deoarece ajutorul se referă strict la sectorul bancar al Spaniei, a explicat oficialul german.

Pieţele financiare au salutat acest acest plan de ajutor care permite diminuarea presiunilor la adresa băncilor spaniole şi este considerat o dovadă a dorinţei europenilor de a salva zona euro.

Dar analiştii consideră că Europa are încă dificultăţi în rezolvarea problemelor cu care se confruntă alte trei state care au primit asistenţă financiară: Grecia, Portugalia şi Irlanda. În Grecia, votanţii ar putea alege la 17 iunie un guvern care să refuze îndeplinirea condiţiile impuse în schimbul pachetelor de asistenţă financiară de 170 miliarde de dolari. Portugalia se confruntă cu o combinaţie toxică a datoriei ridicate şi a ratei şomajului, de 15%. Irlanda trebuie să rezolve problemele cu care se confruntă sectorul bancar, asemănătoare cu ale Spaniei. Apoi Italia, a treia mare economie a zonei euro, unde datoria creşte în timp ce economia stagnează.