Studiul vine și după ce Organizația Mondială a Sănătății a estimat că aproximativ 50% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 35 de ani se expun unui risc mai mare de pierdere a auzului „din cauza expunerii prelungite și excesive la sunete puternice, inclusiv la muzica pe care o ascultă prin intermediul dispozitivelor audio”, informează Yahoo.news.

Avertisment teribil al specialiştilor

„Comunitățile medicale și audiologice, dar mai ales oamenii, nu înțeleg că pierderea semnificativă a auzului nu face parte din îmbătrânirea sănătoasă normală, această pierdere a auzului fiind indusă de zgomot”, explică dr. Daniel Fink, șeful consiliului Quiet. Coalition. „Ar trebui să putem auzi bine până la bătrânețe, lucru care, în general, nu este adevărat în societățile industrializate”, a spus Fink.

Pentru studiul lor, Fink și audiologul Jan Mayes au colectat date din mai multe articole despre sistemele audio personale. Persoanele care au folosit intens căștile riscă cel mai mult să-și piardă auzul.

„Mai ales la tineri utilizarea personală a sistemului audio este sursa majoră de expunere la zgomot în timpul liber. Ajunși la jumătatea vieții, probabil pe la 40 de ani, vor auzi la fel de greu precum bunicii lor, care au acum 70 și 80 de ani”, spune Fink.

Studiu îngrijorător

Pierderea auzului a fost legată și de declinul cognitiv într-un studiu din 2011, publicat în JAMA Neurology. Astfel, cei care nu au fost foarte afectați de pierderea auzului au fost totuși de două ori mai predispuși să dezvolte demență.

Specialiștii spun că este posibil să prevenim pierderea auzului. Dar pentru asta este necesar în primul rînd să ascultăm muzica cu volumul dat mai încet. Mai puțin de 70 de decibeli ar fi ideal. De asemenea, ar fi bine să folosim o aplicație de sunet pentru a verifica decibelii din cameră.

Așa putem înțelege mai bine ce nivel de zgomot este considerat „puternic” și „potențial dăunător”. Nu în ultimul rând, experții recomandă să ne protejăm urechile când este necesar. Cu dopuri pentru urechi sau căști de protecție fonică.