România a intrat deja în valul trei al pandemiei de coronavirus, după cum consideră managerul Institutului „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler. Aceasta consideră că numărul tot mai mare de persoane care s-au internat în spitale în ultimele zile este unul dintre motivele pentru care crede acest lucru.

Beatrice Mahler dă ca exemplu chiar Institutul Marius Nasta unde nu mai este niciun loc liber la terapie intensivă.

„Secția ATI este complet plină, inclusiv unitatea mobilă. În secție sunt câteva locuri libere, acolo fluxul de internări – externări permite să putem face externări și să rămânem în cursul zilei cu câteva locuri, dar ultimele patru zile a însemnat o creștere a numărului de pacienți și asta mă îngrijorează. Iar cu tulpină britanică pe care o avem în circulație nu e deloc greu să avem o creștere a numărului de cazuri pentru că e extrem de contagioasă.

La cum au evoluat lucrurile în Marius Nasta, e o părere personală, eu cred că am intrat în valul 3 și evoluția nu poate fi decât îngrijorătoare.

Dacă numărul de internări va rămâne același, și depinde de fiecare din noi cum vom respectă regulile și cum vom înțelege că împreună putem depăși acele momente de care ne e teamă tuturor, și anume depășirea capacității spitalelor de asistență pacientului Covid”, a declarat Beatrice Mahler la Digi24.

Peste 1.000 de pacienți sunt la terapie intensivă

Conform raportării de luni a Grupului de Comunicare Strategică (GCS), 8.334 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, dintre care la 1.022 la terapie intensivă.

În total, 40.955 de persoane confirmate cu infecţie cu SARS-CoV-2 sunt în izolare la domiciliu şi 12.014 se află în izolare instituţionalizată pe teritoriul României.

De asemenea, 48.932 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată – 130, potrivit GCS.

Până la data de 1 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 804.090 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), 741.471 de pacienți fiind declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.096 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.