Summit-ul Formatului Bucureşti (B9) a debutat luni, 10 mai, în capitala României. Acesta este găzduit de preşedintele Klaus Iohannis şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, aflat în vizită oficială în ţara noastră.

Ceilalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, împreună cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, şi Joe Biden, preşedintele Statelor Unite ale Americii, participă la această reuniune prin videoconferinţă.

În discursul susţinut la deschiderea acestui summit, Klaus Iohannis a subliniat că aliaţii NATO de pe Flancul Estic trebuie să continue consolidarea factorului de descurajare şi a celui de apărare, în contextul evenimentelor ce au avut loc recent la frontiera dintre Ucraina şi Rusia.

“Am fost cu toţii martorii întăririi forţelor Federaţiei Ruse în zona Mării Negre, în Ucraina”

“Este foarte relevant şi oportun, fiind la numai o lună de summit-ul NATO care se va ţine la Bruxelles. Luăm în vedere şi recentele evoluţii îngrijorătoare din regiune.

Formatul Bucureşti 9 şi-a dovedit valoarea adăugată transmiţând mesaje de coeziune către şi între toţi aliaţii de pe Flancul de Est. Întotdeauna discuţiile au fost substanţiale. Am încredere că întâlnirea de astăzi va fi o altă dovadă în acest sens.

Întărirea şi aprofundarea pe mai departe a legăturii transatlantice care rămâne în continuare baza alianţei noastre reprezintă un obiectiv pe care îl avem cu toţii în comun şi aş vrea să-mi exprim aprecierea deosebită pentru preşedintele Biden şi noua administraţie SUA pentru sprijinul reînnoit faţă de NATO şi articolul 5 al tratatului de la Washington.

Ca aliaţi de pe Flancul Estic avem nevoie să continuăm consolidarea factorului de descurajare şi a celui de apărare. Recent, am fost cu toţii martorii întăririi forţelor Federaţiei Ruse în zona Mării Negre, în Ucraina”, a spus, luni, preşedintele Iohannis.

Importanţa participării lui Joe Biden la summit-ul B9 şi viitorul NATO

Klaus Iohannis a apreciat şi participarea la reuniunea B9 a preşedintelui SUA, Joe Biden, despre care a spus că transmite un puternic mesaj de solidaritate transatlantică şi unitate înaintea summit-ului NATO ce va avea loc pe 14 iunie.

În plus, procesul de reflecţie NATO 2030 trebuie continuat, iar alianţa trebuie să devină mai puternică şi mai relevantă la nivel global.

“Aş dori să-i mulţumesc secretarului general Jens Stoltenberg pentru capabila sa coordonare şi eforturile sale.

Dorim cu toţii ca alianţa noastră să fie mai puternică şi mai relevantă la nivel global şi pentru aceasta este nevoie să continuăm eforturile inclusiv prin adoptarea unui nou concept strategic. Toate aceste elemente definesc însăşi esenţa alianţei noastre”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Comunicatul Administraţiei Prezidenţiale

“Agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summit-ului NATO care va fi organizat la Bruxelles, la 14 iunie 2021, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030. Reuniunea va avea loc inclusiv în contextul recentelor evoluţii îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre.

Dialogul şi cooperarea cu partenerii din Vecinătatea Estică, sprijinul pentru consolidarea capacităţilor acestora de apărare, precum şi sporirea rezilienţei NATO, a aliaţilor şi partenerilor în faţa provocărilor actuale de securitate, vor fi, de asemenea, abordate de participanţii la reuniunea de vârf.”

Formatul Bucureşti este compus din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.