La vârsta de 17 ani a fost respinsă și nu a putut intra la Colegiu, apoi mai târziu, când a împlinit 25 de ani, și-a pierdut mama din cauza unei boli. După moartea acesteia, s-a mutat în Portugalia pentru a preda limba engleză. În 1992 s-a căsătorit cu jurnalistul Jorge Arantes. În timp ce soțul ei nu era acasă, Joanne a scris primele trei capitole din Harry Potter și piatra Filozofală. După ce s-a întors acasă, Jorge Arantes nu și-a găsit un loc de muncă, iar Joanne a trebuit să lucreze aproape până la nașterea fiicei lor, Jessica Isabel Rowling Arantes. Însă la câteva luni de la nașterea fiicei lor, soțul lui Joanne a bătut-o și a dat-o afară din casă.

În urma acestui episod,  Joanne a crezut că viața ei s-a sfârșit. La nici 30 de ani trecuse deja printr-o căsătorie eșuată, era o mamă singură care avea un copil de crescut și care era atât de săracă încât mai avea puțin și ajungea să locuiască pe stradă.

Rowling a fost diagnosticat cu depresie clinică și a vrut să se sinucidă, dar a reușit să se mobilizeze și și-a direcționat atenția și ambiția către singurul lucru pe care îl putea face mai bine ca oricine. Scrisul.

Totuși, boala ei a ajutat-o să inventeze celebrele personaje cunoscute sub numele de Dementori, creaturi întunecate, care se hrănesc cu fericirea umană, introduse în Harry Potter și Prisoner of Azkaban, al treilea roman din seria Harry Potter.

Câteva luni mai târziu, Joanne a decis să închirieze un mic apartament în Edinburgh. Fiind o mamă singură, fără nici un ajutor, ea a fost nevoită să trăiască din banii primiți de la  stat. Joanne Rowling primea 70 de lire sterline pe săptămână, bani pe care îi cheltuia pe mâncare ieftină și câteva haine pentru Jessica. 
Deși la acea vreme părea că toate aceste probleme nu se vor sfârși niciodată, neajunsurile și eșecurile pe care le-a avut de înfruntat  au ajutat-o să devină mai puternică. 

Primele încercări de a publica „Harry Potter și piatra filozofală”

I-a luat cinci ani să scrie Harry Potter și Piatra Filozofală, dar în cele din urmă în 1995 prima sa carte era finalizată. Încă de la scrierea primei cărți,Rowling a știut cum o să se termine povestea. Deși primul capitol din Harry Potter și Piatra Filozofală  a fost rescris de cincisprezece ori!

 

Cu toate acestea, reușise să câștige doar jumătate din bătălie. Nu era de ajuns doar să scrie o carte, trebuia să găsească o modalitate prin care acesată carte să fie publicată. Așa că, folosindu-se de o mașină veche de scris, Rowling a tipărit mai multe capitole, le-a pus într-un dosar și a trimis unor agenți literare.
Însă răspunsurile pe care le-a primit din partea acestora nu au fost cele așteptate. A primit răspunsuri precum „Este prea dificil pentru copii”, „Este prea mult timp”, „Copiii nu ar fi interesați de ea”.

Aceste respingeri constante au făcut-o pe Joanne să fie foarte dezamăgită și să creadă că viața nu are sens. Cu toate acestea, sora ei a venit să o ajute și a spus: „Rowlings nu renunță niciodată!”  Așa că, ele au trimis câteva capitole lui Christopher Little, faimosul agent literar.

Christopher Little nu a fost interesat de literatura pentru copii, așa că a trimis imediat manuscrisul în arhivă. Totuși,un tânăr angajat al agenției a fost foarte curios și a citit câteva capitole din Harry Potter. I-a plăcut atât de mult intriga, încât a decis să pună textul pe masa șefului încă o dată. După ce a citit textul, Little a decis să promoveze cartea. Compania sa, Christopher Little Agents Literary, a fost de acord să o reprezinte Rowling în timp ce căuta un editor. Textul a fost trimis la douăsprezece edituri, care au respins manuscrisul.

Publicarea cu succes a primei cărți

În iunie 1997, Bloomsbury a publicat Harry Potter și Piatra Filozofală, care a avut un tiraj inițial de 1.000 de exemplare., din care 500 exemplare ale cărții au fost distribuite bibliotecilor. Astăzi, se estimează că aceste copii costă undeva  între 16.000 de lire (25.000 de dolari) și 25.000 de lire (39.000 de dolari). În ziua prezentării, Joanne a citit câteva pasaje din cartea sa pentru vizitatorii magazinului. Doar câțiva oameni au venit să asculte scriitorul necunoscut. Cu toate acestea, ea a simțit că a triumfat.

Deși a avut un început fragil, când cititorii au descoperit povestea, a început cu adevărat boom-ul. Cinci luni mai târziu, cartea a câștigat primul său premiu Nestlé Smarties Book. 

 

La începutul anului 1998, Scholastic Inc., în timpul licitației care a avut loc în Statele Unite, a câștigat drepturile de a publica romanul pentru 105.000 de dolari. Potrivit spuselor lui Rowling, ea „aproape a murit” când a auzit vestea. În octombrie 1998, Scholastic a distribuit Harry Potter și Piatra Filozofală în SUA sub titlul de Harry Potter and the Sorcerer’s Stone. Rowling a recunoscut că regretă această schimbare și că ar fi luptat dacă ar fi fost într-o poziție mai bună la acel moment.
Cea de-a doua carte „Harry Potter și Camera Secretelor” a fost publicată în 1998, iar cea de-a treia „Harry Potter și Prizonierul din Azkaban” în anul următor. Ambele cărți i-au adus lui Rowling the Smarties Prize pentru contribuția ei de neegalat în artă.

Cumpărarea drepturilor de ecranizare a primelor două cărți.

Nu a mai durat mult până când lumea magică imaginată de Rowling a atras atenția producătorilor, iar în octombrie 1998, Warner Bros. a achiziționat drepturile de ecranizare pentru primele două romane pentru 1.5 milioane de dolari.
Inițial pentru regizarea filmului au fost luați în calcul Steven Spielberg și Terry Gilliam, dar în cele din urmă, Warner Bros. a decis să se concentreze asupra lui Chris Columbus, căruia îi  plăcea să lucreze cu copiii, iar filmele pentru întreaga familie nu erau străine. 

Columb la propus pe Liam Aiken pentru rolul lui Harry Potter, dar Rowling a insistat că numai actorii britanici ar trebui să dea audiție. Prin urmare, dintre mii de copii pentru rolul personajelor principale au fost selectați Daniel Radcliffe, Emma Watson și Rupert Grint. 

 

„Harry Potter și Pocalul de Foc” a fost lansat în anul 2000, iar 3 milioane de exemplare au fost vândute  în primele 48 de ore de la lansare, depășind astfel toate recordurile. În timp ce, premiera filmului „Harry Potter” și filmul „Piatra filosofală” a avut loc pe 16 noiembrie 2001.
Cea de-a cincea carte a seriei „Harry Potter și Ordinul Phoenix” a ieșit 3 ani mai târziu. 

În 2005, a apărut cea de-a șasea carte „Harry Potter și Printul Semipur”, care a vândut 9 milioane de exemplare în primele 24 de ore. Cea de-a șaptea și ultima carte „Harry Potter și  talismanele morții” 

Deși începutul  a fost unul extrem de dificil, parcursul acestei călătorii s-a dovedit  a fi extraordinar. De la lansarea primului volum, Harry Potter și piatra filozofală, în 1997, cărțile au câștigat o imensă popularitate în întreaga lume. Toate cele opt volume s-au vândut în peste 450 milioane de exemplare, fiind traduse în peste 63 de limbi.

De asemenea, filmele Harry Potter au avut încasări de 7.7 miliarde de dolari. 

J.K. Rowling are acum o avere în valoare de 650 milioane de dolari, potrivit Forbes, dar suma ar putea crește datorită banilor câștigați de pe urma parcurile tematice din Florida, California și Japonia.

Desigur cifra ar fi mult mai mare  dacă nu ar fi donat 150 de milioane de dolari pentru caritate în decursul anilor. Cu toate acestea, încă urcă: Mulțumită carții Harry Potter și copilul blestemat – o nouă producție teatrală în Londra  – plus, cartea Animale fantastice, J.K.Rowling încă se află în preferințele oamenilor. 

Potrivit Forbes, averea lui J.K. Rowling va ajunge la aproape 1 miliard de dolari.