Firmele cu pierderi care sunt pe lista restructurarilor propuse de FMI se afla in subordinea ministerelor Economiei, Transporturilor, Justitiei, Internelor, Comunicatiilor, Agriculturii, Mediului, Culturii, dar la index mai apare si Banca Nationala a Romaniei si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.



Disponibilizarile vor afecta intreprinderi mari si cu tot atat de mare putere sindicala: Termoelectrica, CFR, Metrorex, Electrica, companiile din minerit, Electroputere Craiova, Tractorul Brasov etc. Toti acesti oameni ramasi pe dinafara, dar nu numai, vor lua drumul oficiilor de somaj. Rezultatele economice din acest an nu sunt deloc incurajatoare, iar oficialii se asteapta la o crestere a numarului celor fara un loc de munca. Schimbarile legislative, dar mai ales cele monetare si fiscale au declansat inchiderea in serie a tot mai multe intreprinderi private.


In ultima perioada, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a depus eforturi deosebite pentru cresterea capacitatii de a oferi servicii de formare profesionala pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca. Una din directiile adoptate ANOFM a reprezentat-o extinderea sau consolidarea retelei centrelor de formare profesionala. “In cadrul proiectului cofinantat de Banca Mondiala – Forta de munca si Protectia sociala, unul dintre obiectivele subcomponentei Calificarea Adultilor a constat in crearea a sase centre regionale, in scopul dezvoltarii retelei de centre de formare profesionala a adultilor din cadrul Agentiei. Conditia sine qua non de acordare a imprumutului era aceea ca partea romana, in speta ANOFM, sa asigure, din fonduri proprii, spatiile si renovarea/reabilitarea acestora”, explica actualul presedinte al ANOFM, Silviu Bian.




“Incercam sa deschidem si alte centre de perfectionare, pentru ca economia este in plina restructurare. Intentia noastra este de a “arunca” aceste centre in competitia cu institutiile private de pregatire, pe piata libera de formare a adultilor. Sunt convins ca vom avea tot mai multe
solicitari, pentru ca in tara oamenii au putine posibilitati de formare.”




Silviu Bian, presedinte ANOFM





Proiectul se afla acum in faza finala. Doar cinci din cele sase centre regionale proiectate au fost puse pana acum in functiune la Ramnicu-Valcea, Turnu-Magurele, Cluj, Craiova si Calarasi. “Avand in vedere intarzierile aparute pe parcursul proiectului si problemele in legatura cu statutul juridic al cladirii din locatia Constanta, aceasta a fost inlocuita cu Calarasi si s-a decis infiintarea a numai cinci centre regionale si implementarea proiectului in cadrul acestor centre – explica directorul executiv al ANOFM, dl Eugen Preda. Ulterior, s-a aprobat ca centrul judetean de formare profesionala din cadrul AJOFM Brasov sa se transforme in centru regional.” In 2002 au fost inaugurate centrele de formare de la Ramnicu-Valcea si Teleorman, iar, un an mai tarziu, centrele de la Dolj si Cluj. In luna mai a acestui an s-a inaugurat sediul de la Calarasi, care a functionat pana acum in spatii inchiriate.

Pentru dotarea cu echipamente a centrelor regionale s-au alocat 9,8 milioane lei noi (RON), din care 8,2 milioane din imprumut BIRD si 1,6 milioane din bugetul asigurarilor pentru somaj. Avand in vedere ca spatiile pe care le-a obtinut Agentia pentru infiintarea si dezvoltarea centrelor regionale de formare profesionala a adultilor au fost intr-o stare de cele mai multe ori precara, costurile pentru renovarea sau reabilitarea acestora s-au ridicat la peste 7,8 milioane de lei (RON), ceea ce in dolari reprezinta aproximativ 2,6 milioane.


Presedintele Silviu Bian spune ca in continuare se cauta surse bugetare si extrabugetare pentru crearea unor noi centre, “deoarece economia este in plina restructurare.” Grav mesajul, cu atat mai mult ca oamenii se asteapta ca, dupa 15 ani de restructurari, sa mai vina si vremuri bune. Oricum, aceste centre de “pansare” a ranilor somerilor sunt binevenite pentru ca, in tara, sunt putine institutii de pregatire a adultilor, iar in cele particulare somerii nu prea au acces si nici programe adecvate nevoilor lor urgente de a-si gasi un loc de munca.


Centrele create de ANOFM sunt orientate pe nevoile pietei pentru lucratori cu studii medii: agricultura, auto, constructii, turism si alimentatie publica, confectii textile si din piele, servicii, dar si informatica si automatizari, domenii de pregatire in care se regasesc multi someri cu studii superioare sau persoane preocupate sa se perfectioneze pentru a-si gasi un loc de munca mai bun.

Radacinile invataturii sunt amare, dar roadele sunt dulci

Spre deosebire de nenumarate institutii de pregatire, fie ele private, fie de stat, fie pentru nivel universitar, fie liceal, centrele deschise de ANOFM sunt intr-adevar dotate cu toate echipamentele necesare pregatirii sau specializarii intr-o meserie. Sediul centrului de la Calarasi s-a construit prin preluarea “la rosu” a unui sediu de banca. Fie si numai acest amanunt spune foarte mult despre dimensiunea lui. Pe patru niveluri s-au creat spatii de invatare si de practica pentru cei care vor sa se califice in textile/confectii, constructii, alimentatie publica si informatica.

Cursantii beneficiaza de un pachet complex de pregatire: de la cursuri structurate pe dobandirea de competente, pana la posibilitatea de a invata sa lucreze pe echipamente moderne. Pentru foarte multi, aceste cursuri reprezinta a doua sansa in viata. Intr-o zona cu putine perspective de dezvoltare, cursurile le ofera posibilitatea de a se reorienta, ba chiar de a incepe o afacere privata.


Directorul adjunct al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca din Calarasi, Aurelian Andreescu, estimeaza ca 65% din cursanti isi gasesc imediat un loc de munca. “Grosul somerilor vin din sectorul agricol. S-au desfiintat IAS-urile. Dar intreaga situatie economica a intregului judet este precara. Tot ce inseamna industrie siderurgica, mandria judetului nostru, dar nu numai, este in faliment. Noi formam oameni pentru anumite intreprinderi si, intre timp, ele dau faliment.” Dramatica perspectiva, dar toti spera ca lucrurile sa se schimbe. Conducerea Agentiei judetene vrea sa faca in viitor studii sistematice pentru a vedea care sunt meseriile cele mai potrivite pentru pregatirea oamenilor.

Din pacate, putini sunt somerii sau alte persoane care vin la asemenea programe. Foarte multi nu stiu ca sunt gratuite. si mai multi, care locuiesc departe de aceste centre, nu stiu ca li se deconteaza cheltuielile de transport si chiar primesc diurna si bani pentru cazare. La centrul de la Calarasi, cladirea a fost mansardata pentru a li se asigura participantilor la cursuri si un spatiu adecvat de locuit. “Foarte multi dintre ei – ne spune dl Silviu Bian nu au asemenea conditii acasa. Dupa ce vin aici, regreta ca nu au facut pasul acesta mai devreme. Vin oameni care nu au avut nici o calificare pana la 40, chiar 50 de ani, si ne spun ca le-am schimbat viata.”

De regula, despre ANOFM se scrie critic sau se dau cifre statistice, mai mult sau mai putin relevante. Foarte multi se intreaba unde se duc fondurile pentru masurile active? Care sunt rezultatele obtinute? In decursul anilor, Agentia nu s-a bucurat prea mult de laudele jurnalistilor. Dupa o discutie cu oamenii pregatiti la Calarasi nu poti sa nu-ti schimbi un pic discursul si perspectiva. Intr-o societate in care lucrurile merg cum merg, aceste centre, croite dupa tipare occidentale, te fac sa gandesti pozitiv si chiar vezi rezultatele cu ochii tai.





Maria Niculescu, somera, 46 ani, Comuna Cuza Voda, sat Ceacu, Calarasi: “Am lucrat la Ocolul Silvic, impletitor de rachita. Acum sunt disponibilizata. Cand am venit aici mi s-a spus ca pot sa-mi deschid propria mea afacere, ca persoana fizica autorizata. Am o camera la drum si acolo vreau sa-mi deschid o frizerie sau un coafor. Am primit aici toate informatiile de care am nevoie si cred ca am sa reusesc.”















Alin Ganta, 20 ani, absolvent de scoala generala: “Am lucrat putin pe la un Internet Cafe. Am venit aici pentru ca vreau o schimbare. Am ales croitoria pentru ca si mama a lucrat in domeniul acesta. Noi am venit de patru ani in Calarasi. La Bacau aveam o masina de cusut, dar nu am luat-o cu noi. Acum vreau sa ma angajez
intr-o croitorie si sa traiesc pe cont propriu. In viitor, poate ca, impreuna cu mama vom ajunge sa ne facem propriul nostru atelier de croitorie.”














Ileana Isabela Mergea, 32 ani, muncitor necalificat la Catex: “Daca fac acest curs, voi castiga un pic mai mult la salariu, pot primi si niste sporuri. De cand am terminat scoala am lucrat ca vanzatoare si, incet, incet, mi-am dat seama ca trebuie sa ma calific intr-o meserie si sa caut un loc de munca unde sa pot castiga mai bine. Am un copil si trebuie sa ma descurc.”

















Aurelian Andreescu, director executiv AJOFM Calarasi: “somajul in judetul nostru este mai mare decat media pe tara. Avem probleme mari cu locurile de munca. Incercam sa reorientam oamenii spre alte domenii de activitate. Rezistenta este foarte mare. Culmea, cei mai rezistenti sunt tinerii care cred ca nu mai au nici o perspectiva.”


















Vitrina cartii






Nu boss, ci lider. Cum sa conduci pe drumul catre succes, de John Adair cu Peter Reed, Editura Meteor Press, este un alt fel de ghid care prezinta, intr-o forma clara si usor de citit, adecvata tuturor categoriilor de cititori, teoria si studierea artei de a conduce.

In aceasta carte, devenita clasica, John Adair comunica esenta parerilor sale legate de domeniul conducerii, oferind toate indrumarile necesare oricarei persoane care doreste sa devina lider. In stilul sau aparte, autorul subliniaza cerintele necesare pentru a fi un lider bun. S

uccesul acestei carti se bazeaza nu numai pe talentul scriitorului in a comunica informatii de mare valoare si subtilitate, ci si pe exemplificari, dezbateri ale unor lideri “vii”, din lumea contemporana. John Adair este cotat unul dintre primii ganditori din lume in domeniul conducerii. El este, de altfel, primul profesor din lume care a predat arta conducerii, fiind cotat o autoritate in domeniul managementului intreprinderilor.

Pentru achizitionare: Tel.: 222.33.12; 222.83.80;
e-mail: carte@meteorpress.ro







V-ati intrebat vreodata de ce unii oameni par sa aiba succes aproape fara nici un efort atunci cand se prezinta la un interviu? Multi cred ca se datoreaza doar faptului ca sunt oameni norocosi. In realitate, succesul majoritatii oamenilor se datoreaza unei temeinice pregatiri profesionale.

Invata cum sa reusesti la interviu
intr-o saptamana, de Alison Straw si Mo Shapiro, Editura Cosmos, este unul dintre ghidurile care va ajuta cu rapiditate sa va puteti imbunatati aptitudinile si sa obtineti succese combinand gandirea, instruirea, exercitiul si experienta.

Scurta lucrare abunda de informatii practice, prin intermediul carora va puti cunoaste mai bine si va puteti inarma cu toate cunostintele pentru a face fata la un interviu care sa va permita ocuparea unui post bun sau chiar a postului visat.

Pentru achizitionare: Tel./Fax: 312.06.95;
e-mail: comenzi@cosmos.ro










Orice organizatie face, fie si numai atunci cand doreste sa obtina o finantare sau sa atraga investitii, un plan de afaceri. Cei care il alcatuiesc trebuie sa stie exact ce doresc, cand si cum isi vor atinge obiectivele, pentru ca, in caz contrar, nu se mai pot astepta la atingerea telurilor propuse.

Invata Planul de afaceri intr-o saptamana, de Iain Maitland, Editura Cosmos, este o lucrare pe cat de scurta, pe atat de cuprinzatoare. Autorul explica in cuprinsul ei modul in care pot fi atinse obiectivele si detaliaza pasii necesari pentru elaborarea unui plan de afaceri de succes: pornind de la sectiunea comerciala, in care sunt detaliate aspectele cheie legate de organizatie, sectiunea financiara, in care sunt subliniate aspectele care au legatura cu banii, pana la anexe care dau o forma concreta si dezvolta cele doua sectiuni. Scopul cartii este de a oferi celor interesati o alternativa la toata teoria si vorbaria legate de planurile de afaceri.

Pentru achizitionare: Tel./Fax: 312.06.95;
e-mail: comenzi@cosmos.ro









Limba germana. Simplu si eficient, de Orlando Balas, Editura Polirom, ofera o excelenta introducere in studiul limbii germane pentru cursantii a caror limba materna nu este romana.

Autorul acestei carti a selectat si prezentat dintr-o perspectiva contrastiva romano-germana forme si particularitati semantice ale limbii germane, nu doar un set de reguli gramaticale, ci si ilustrate cu numeroase exemple din vorbirea de zi cu zi, care ii faciliteaza unui roman accesul rapid si sigur la limba germana.

In calitatea sa de lingvist si gramatician, autorul a reusit sa opereze distinctia necesara intre gramatica structuralista, abstracta si cea practica, aplicata, prezentand un limbaj accesibil si intr-un mod convingator si eficient din punct de vedere didactic cele mai importante fenomene de limba ale “germanei cotidiene”.

Pentru achizitionare: Tel.: 0232.21.74.40;
e-mail: office@polirom.ro.