Spania se confruntă cu o situația dezastruoasă. Din cauza restricțiilor impuse de autorități pentru a limita răspândirea coronavirusului, numărul şomerilor a crescut în ianuarie pentru a patra lună consecutiv, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Mai exact, potrivit sursei citate, numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut în ianuarie cu 1,96%, comparativ cu luna precedentă, ajungând la 3,96 milioane, arată datele publicate marţi de Ministerul Muncii.

De menționat este faptul că aproape 40.000 de locuri de muncă au fost create în ianuarie, dar, excluzând efectul de calendar, au fost eliminate 219.000 de slujbe, fiind înregistraţi în sistemul de securitate socială peste 19 milioane de muncitori.

Spre deosebire de criza financiară din 2009, şomajul este ţinut sub control datorită schemei naţionale de protecţie a muncii – ERTE – menită să limiteze numărul concedierilor. La finalul lunii ianuarie, 739.000 de persoane beneficiau de acest program, faţă de aproape trei milioane în aprilie. Cele mai multe slujbe pierdute sunt în industria ospitalităţii, deoarece noile restricţii afectează turismul, barurile şi restaurantele.

De asemenea, conform datelor Eurostat, în rândul celor 27 de state membre ale UE, cea mai ridicată rată a şomajului în decembrie s-a înregistrat în Spania, mai exact, 16,2%.

Coronavirusul în Spania

Pandemia de coronavirus continuă să facă victime în Spania. Luni, țara europeană înregistra 2.743.119 cazuri de coronavirus şi 58.319 decese.

Pe lângă partea sanitară, Spania, afectată sever de pandemie, a înregistrat anul trecut cel mai sever declin al economiei de la Războiul Civil din 1936-1939, iar restricţiile dure impuse de la începutul anului sugerează că redresarea în acest an nu va fi atât de solidă cum se anticipa.

În același timp, a patra economie a zonei euro s-a contractat anul trecut cu 11%, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INE), faţă de un avans de 2% în 2019. Scăderea din 2020, pe fondul prăbuşirii sectorului crucial al turismului, depăşeşte declinul economiei în cei cinci ani care au trecut de la criza financiară globală care a început în 2008.

Guvernul de la Madrid  însă se arată optimist și se aşteaptă la un avans al economiei de 7,2% anul acesta, în timp ce analiştii previzionează o creştere de 6,3%, iar Fondul Monetar Internaţional estimează o expansiune de 5,9%.