Un grup infracţional va fi tras la răspundere în România pentru că a deturnat sute de mii de euro din fondurile UE pentru agricultură destinaţi cultivării roşiilor, a anunţat miercuri într-un comunicat Oficiul European de Luptă Antifraudă, relatează dpa, potrivit Agerpres.

OLAF susţine că grupul, care „nu avea nicio intenţie de a cultiva roşii” a deturnat 850.000 de euro din fondurile UE pentru agricultură. De asemenea, potrivit OLAF, „niciun cent din aceşti bani nu a fost cheltuit pe agricultură sau în România”.

O investigaţie comună a OLAF împreună cu autorităţile române şi italiene a descoperit operaţiunea care a implicat companii ecran, declaraţii funciare false şi documente falsificate. Grupul obţinea subsidiile în România şi apoi le transfera în conturile unor bănci italiene. Apoi fondurile era utilizate pentru a finanţa alte activităţi criminale, notează OLAF.

Instituţia susţine că acelaşi grup este posibil să fi folosit tactici similare în alte activităţi din România. Cinci cetăţeni italieni şi patru entităţi din România vor fi urmărite penal în România unei recomandări judiciare a OLAF.

Cinci firme din Bucureşti, urmărite penal de DNA

Pe de altă parte, cinci societăţi comerciale sunt urmărite penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care fostul primar Marian Vanghelie este acuzat de constituire de grup infracţional, trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu privind fraudarea Economat Sector 5.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, miercuri, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus extinderea urmării penale faţă de cinci societăţi comerciale cu sediul în municipiul Bucureşti suspecte de implicare în lanţurile comerciale de fraudare a SC Economat Sector 5, respectiv: SC Games&Sports Distribution Romania SRL, SC City Bistro Management SRL, SC IDD Asset Management SRL, SC Daarm Partners SRL şi SC Fortis Pugna SRL.

Fiecare firmă este suspectată de săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, săvârşită în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial de către altul, arată anchetatorii.