Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe anunţă, miercuri seară, că alături de doi colegi a pregătit un proiect de lege pentru anularea amenzilor aplicate pentru necompletarea formularului pentru intrarea în ţară şi restituirea banilor deja plătiţi.

Proiectul urmează să fie depus la Camera Deputaților

„Anulăm amenzile PLF şi returnăm banii deja plătiţi. Am iniţiat textul legii în colaborare cu colegii mei – parlamentarii USR Stelian Ion şi Silviu Dehelean – care o vor şi depune în Camera Deputaţilor”, a anunţat miercuri seară, Vlad Gheorghe.

Potrivit europarlamentarului, noua lege prevede anularea amenzilor, restituirea amenzilor plătite în 30 de zile şi păstrarea datelor înregistrate pentru 6 luni. În opinia sa, în acest mod se „va repara o situaţie absurdă” pe care „autorităţile se fac că n-o văd”.

„Demersul nostru va repara o situaţie absurdă pe care PSD-PNL-UDMR a creat-o şi pe care autorităţile se fac că n-o văd şi n-o înţeleg. Românii n-au fost informaţi din timp cu privire necesitatea completării formularului la intrarea în ţară. S-au trezit direct cu amenzile DSP acasă”, a scris pe Facebook Vlad Gheorghe.

Au primit amendă chiar dacă au completat formularul

De asemenea, europarlamentarul a explicat că mulţi români, chiar dacă au completat formularul PLF, tot au primit amendă pentru că nu au fost găsiți în baza de date. În plus, având în vedere că unii oameni călătoresc foarte des în afara țării, au cumulat deja amenzi de mii de lei.

„Foarte mulţi români au completat formularul PLF şi tot degeaba. Autorităţile nu i-au mai găsit în baza de date şi tot au primit amenzi. Alţi români trec graniţa zilnic pentru a merge la muncă, prin urmare au primit deja mai multe amenzi de mii de lei. Este absurd. Încă o măgărie aruncată în faţa cetăţenilor de bună credinţă din partea unor conducători incompetenţi şi iresponsabili. Aceştia sunt marii specialişti PSD-PNL-UDMR cu experienţă care ne conduc ţara”, a mai afirmat europarlamentarul USR.

Amintim că, toate persoanele care intră în ţară începând au obligaţia de a completa electronic, în termen de 24 de ore, formularul digital de intrare în ţară, prin aplicaţia plf.gov.ro. Nerespectarea acestei obligaţii este sancţionată cu amendă de la 2.000 la 3.000 lei.

„Formularul cuprinde câmpuri obligatorii cu privire la identitatea persoanei, mijlocul de transport cu care intră în ţară, istoricul de călătorie din ultimele 14 zile, adresa de destinaţie şi, dacă este cazul, datele minorilor care o însoţesc”, potrivit autorităților.