Secțiile de ATI din România au fost luate cu asalt! COVID a provocat peste 500 de cazuri grave

Totodată, Raed Arafat a subliniat că există în continuare capacitate. Totuși, autoritățile iau măsuri pentru a asigura necesarul de paturi, în cazul în care numărul pacienților care au nevoie de îngrijire în secții ATI va crește.

„Din fericire, până acum, impactul nu este unul major, care să necesite paturi suplimentare şi capacităţi suplimentare. (…) Astăzi am depăşit 500 de cazuri în secţiile de terapie intensivă, dar capacitate pentru preluare încă există, nu putem să spunem că am intrat într-o situaţie de incapacitate. Normal, monitorizăm foarte atent acest lucru şi orice este nevoie de sprijin pentru completare şi Ministerul Sănătăţii e foarte atent la asta ţi noi venim cu orice sprijin care este necesar”, a declarat Raed Arafat.

Cu cât crește numărul cazurilor pozitive, există posibilitatea să crească şi numărul cazurilor de la ATI

Declarația șefului DSU a fost făcută la sediul ISU Prahova, la finalul unei vizite făcute în Ploieşti. Aici, Raed Arafat a explicat că 43 de bolnavi infectați cu COVID-19 au ajuns, în ultimele 24 de ore, la terapie intensivă.

„Cu cât creşte numărul cazurilor pozitive, există posibilitatea să crească şi numărul cazurilor din terapie intensivă în continuare. Până ieri am avut dublarea de la 8.000 la 16.000, astăzi suntem tot pe la 16.000. Dar astăzi am avut 43 de pacienţi noi internaţi la terapie intensivă, deci depinde; sunt zile în care avem doi pacienţi noi în terapie intensivă, sau unu, sunt zile în care avem 20 sau 30, dar astăzi am avut 43. Să vedem cum va fi situaţia în următoarele zile. Dacă va continua impactul pe terapie intensivă să se interneze un număr mare de pacienţi zilnic, normal că ăsta este un semnal de alarmă că există un impact serios, mai ales că avem persoane care sunt nevaccinate, vulnerabile, nu toate formele sunt cauzate de Omicron, sunt şi forme cauzate de Delta care ştim că are un impact şi duce bolnavul care este nevaccinat sau cu vulnerabilităţi şi comorbidităţi îl duce către terapie intensivă, aşa că rolul nostru este să ne pregătim să creştem capacitatea, dacă este nevoie, încontinuu”, a completat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.