Un aeroport din România va fi modernizat! Ministrul Transporturilor tocmai a semnat contractul

Ministrul Sorin Grindeanu a postat pe pagina oficială de Facebook un mesaj prin care anunță că a semnat două contracte de finanțare pentru modernizarea Aeroportului ”Transilvania” Târgu Mureș. Contractele de finanțare se ridică la o valoare totală de 149 de milioane de lei.

„Am semnat astăzi două contracte de finanțare pentru modernizarea Aeroportului «Transilvania» Târgu Mureș, în valoare totală de 149 de milioane de lei.

Prin finanțarea asigurată de Ministerul Transporturilor, Aeroportul din Târgu Mureș își va putea crește capacitatea și va îmbunătăți condițiile oferite pasagerilor”, informează ministrul Transporturilor.

Pentru ce vor fi folosite sumele alocale

Ministrul Sorin Grindeanu a mai spus că sumele alocate vor fi folosite pentru extinderea platformei de parcare aeronavă până la suprafața de 8.000 mp, extinderea terminalului pasageri până la suprafața de 9.397 mp, majorarea capacității de procesare a unui număr mare de pasageri pe fluxurile de plecare/sosire interne și internaționale, achiziționarea unui Echipament de Securitate Aeroportuară (SESA) modern și performant, construirea unei Remize PSI și dotarea corespunzătoare a acesteia, maximizarea gradului de conforr al pasagerilor în contextul siguranței și securirtății aeroportuare.

De asemenea, ministrul mai spune că obiectivul este inclus în Master Planul General de Transport, subliniind că trebuie finalizat până în luna decembrie 2023.

Sorin Grindeanu promitea că mai multe aeroporturi vor primi ajutor de stat

La finalul lunii decembrie anul trecut, a promis că șapte aeroporturi din România vor primi o „gură de oxigen”, după ce a fost aprobată schema de ajutor de stat ca urmare a crizei generate de pandemia de COVID 19.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, 22 decembrie 2021 a fost semnat Ordinul Comun al ministrului Transporturilor și Infrastructurii și ministrului Lucrărilor Publice și Administrației, prin care este aprobată schema de ajutor de stat pentru aeroporturile cu un trafic anual cuprins între 200 de mii și 3 milioane de pasageri.

Prin aprobarea acestui Ordin se va asigura astfel acoperirea deficitului de lichidități cu care se confruntă un număr de 7 aeroporturi din România, din cauza crizei generate de pandemia COVID 19.

Valoarea totală a bugetului schemei de ajutor de stat este de până la 51,5 milioane de lei.

„În raport cu solicitarea Asociației Aeroporturilor din România, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Guvernul a aprobat, în ședința din data de 04.10.2021, Memorandumul cu tema: Acordarea unor ajutoare de stat operatorilor economici care administrează aeroporturile care în anul 2019 au înregistrat un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de pasageri și mai mic de 3 milioane pasageri, pentru depășirea dificultăților financiare cu care se confruntă, cauzate de criza generată de pandemia COVID-19, în baza art. 107 alin.(3) lit. b) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și a Cadrului temporar pentru măsurile de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei pandemii de COVID-19, promovat de Comisia Europeană, care prevede un buget total de 51.544 mii lei, pentru operatorii economici care administrează aeroporturile mai sus menționate”, se preciza în comunicat.