Nicolae Ciucă anunță marcarea a 103 de ani de la unirea Bucovinei cu Regatul României, un act istoric important. El a  subliniat faptul că perseverenţa oamenilor de cultură şi a celor politici din acea perioadă, susţinuţi şi de voinţa populară, reprezintă un exemplu din care consideră că avem de învăţat şi astăzi.

“Marcăm astăzi 103 ani de la realipirea ţinutului Bucovinei la România-Mamă, un act istoric care a precedat, în 1918, cu doar câteva zile, un alt moment de suflet pentru neamul românesc şi cel mai important al istoriei noastre, Marea Unire.

După aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină, Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a teritoriului românesc. Indiferent de contextul politic, au continuat să simtă şi să gândească româneşte pe întreg ţinutul bucovinean.

Smulşi fără voia lor din trupul Moldovei de puterile străine ale acelor vremuri, bucovinenii au continuat să creadă în destinul lor, de a reveni între vechile hotare, chiar dacă istoria i-a ţinut departe de fraţii lor români. Perseverenţa oamenilor de cultură şi a celor politici din acea perioadă, susţinuţi şi de voinţa populară, reprezintă un exemplu din care consider că avem de învăţat şi astăzi, despre rădăcinile care ne unesc pe noi toţi şi care ne dau puterea de a depăşi orice obstacol, oricât de insurmontabil poate să pară pentru unii”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă, despre datoria României

Nicolae Ciucă susține că România are o datorie sfântă pentru a păstra intacte toate valorile și tradițiile vii, din respect pentru strămoși. El a făcut apel la unitate, adăugând că toate aceste valori sunt identitatea noastră ca români şi ne reprezintă în faţa întregii lumi.

”Frumuseţea aparte a Bucovinei, tradiţiile încă vii, valorile culturale şi toată încărcătura istorică a acestor locuri ne încântă sufletul, fac parte din identitatea noastră ca români şi ne reprezintă în faţa întregii lumi. Avem o datorie sfântă să păstrăm intacte toate aceste valori, din respect faţă de strămoşi şi pentru a duce mai departe povestea acestui leagăn al Moldovei istorice.

De Ziua Bucovinei, mesajul trebuie să fie unul de unitate. Contextul crizei sanitare ne obligă să luăm cele mai bune măsuri pentru a trece cu bine de această perioadă. Împreună putem reuşi!”, a mai adăugat el.

De menționat este faptul că în fiecare an, Ziua Bucovinei este serbată pe data de 28 noiembrie. Legea privind declararea acestei sărbători a fost promulgată în data de 28 octombrie 2015. În 15/28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei adopta, la Cernăuţi, actul privind „Unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru cu Regatul României’”.