Românii ar trebui să nu meargă în concediu! Raed Arafat: Mai bine ar fi să stăm

În cadrul conferinței de presă de vineri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a fost întrebat ce ar trebui să facă românii în contextul zilelor libere acordate de stat în următoarea perioadă.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a precizat că ar trebui ca aceștia să nu mai meargă în concediu, ci să stea acasă.

Raed Arafat a precizat, totodată, ce măsuri au fost aplicate în unitățile de cazare de către CNSU. Concret, turiștii care doresc să se cazeze oriunde în țară trebuie să prezinte certificatul verde care să ateste fie că o persoană este vaccinată, fie a trecut prin boală. Șeful DSU a reiterat că măsura este aplicată deja în mai multe țări din lume.

”Cel mai bine ar fi să stăm unde am fost. Și în hoteluri se va cere certificatul verde, nu e cu test. Nu ai certificat, nu te poți caza în hotel. E aplicat, deja, în multe țări din Europa.”, a spus Raed Arafat.

Ce măsuri a mai anunțat șeful DSU

Înainte de a le răspunde întrebărilor jurnaliștilor, Raed Arafat a anunțat o serie de măsuri care au mai fost prezentate anterior de autorități.

Printre măsurile anunțate de șeful DSU se numără instituirea obligativității purtării măștii de protecție indiferent dacă oamenii se află în exterior sau în interior, interzicerea intrării în mall-uri a celor care nu prezintă un certificat verde care să ateste trecerea prin boală sau vaccinarea. interzicerea concertelor sau a spectacolelor în aer liber. În ceea ce privește participarea la slujbe, Raed Arafat spune că aici enoriașii vor fi obligați să poarte masca de protecție și să păstreze o distanță de doi metri între ei.

Secretarul de stat în MAI a subliniat că persoanele care fac exerciții în aer liber sunt singurele care nu vor fi obligate să poarte masca de protecție.

Raed Arafat a prezentat situația epidemiologică din România

La începutul conferinței de presă, Raed Arafat a precizat că în intervalul  21.10.2021 (10:00) – 22.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 357 de decese (177 bărbați și 180 femei), din care 1 anterior intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Potrivit șefului DSU, dintre cele 357 de decese, 4 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 14 la categoria de vârstă 40-49 ani, 40 la categoria de vârstă 50-59 ani, 78 la categoria de vârstă 60-69 ani, 128 la categoria de vârstă 70-79 ani și 93 la categoria de vârstă peste 80 ani. 261 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 19 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 77 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În ceea ce privește paturile libere la Terapie Intensivă, Raed Arafat spune că la nivel național nu mai este niciunul liber.