Un nou oraş din România a intrat în carantină!

Focşaniul, băgat în carantină!

Este vorba despre municipiul Focşani, care a intrat în carantină în noaptea de joi spre vineri.

Decizia a fost luată de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, având în vedere că rata de incidenţă în municipiul reşedinţă de judeţ a depăşit 7,5 la mia de locuitori, ajungând, mai exact, la 7,72 de cazuri la 1.000 de locuitori.

Ce reguli trebuie să respecte oamenii?

Începând de vineri, 22 octombrie, ora 00:00, toţi locuitorii municipiului Focşani sunt obligaţi să poarte masca de protecţie atunci când merg pe stradă.

Cei care nu sunt vaccinaţi sau nu au trecut recent prin boală şi ies din case între orele 20:00 şi 05:00, trebuie să aibă neapărat asupra lor o declaraţie pe propria răspundere. În cazul celor vaccinaţi, ei trebuie doar să prezinte certificatul verde, transmite News.ro.

Prefectul de Vrancea, apel către primarul din Focşani

Joi, prefectul judeţului Vrancea a făcut un apel la Cristi Misăilă, primarul municipiului Focşani, să ia măsuri urgente pentru a se evita o creştere şi mai mare a infectărilor cu COVID-19 în localitate, ceea ce ar conduce la o imposibilitate de a mai gestiona situaţia epidemiologică.

Prefectul Gheorghiţă Berbece, care este şi preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, i-a cerut edilului, prin intermediul unui comunicat, să ia cât mai urgent măsuri precum organizarea de centre de testare gratuită a populaţiei, deschiderea de centre noi de vaccinare dar şi derularea unei campanii vizibile şi eficiente cu privire la importanţa vaccinării.

Certificatul verde, obligatoriu în aproape toate locurile din ţară

Cât despre situaţia la nivel naţional, ministrul interimar al Sănătăţii spunea, joi seara, că noile restricţii ce vor intra în vigoare în România presupun impunerea certificatului verde în aproape toate locurile, mai puţin la magazinele alimentare şi la farmacii.

În instituţiile publice sau în companiile cu mai mulţi angajaţi, vizitatorii vor intra doar pe baza acestui document. În plus, evenimentele private de orice fel vor fi interzise. Accesul nu va fi permis nici pentru persoanele vaccinate și nici pentru cele nevaccinate sau trecute prin boală.

Noile reguli care se aplică de luni, 25 octombrie.

„E nevoie de certificatul verde în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi – pentru cei care sunt vizitatori”, a subliniat ministrul Sănătății.

Cseke Atilla a arătat că această măsură se aplică în acest moment doar vizitatorilor, nu şi angajaţilor. În cazul celor care lucrează, această măsură ar putea deveni o regulă doar dacă se votează în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă.

În ceea ce privește evenimentele private – nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură.