Sfârșitul unei ere. Coaliţia Angelei Merkel a fost învinsă la alegerile din Germania

Social democraţii germani s-au impus la limită în faţa coaliţiei de centru-dreapta a Angelei Merkel, în cursa care în care va fi decis următorul cancelar al celei mai mari economii europene, conform celor scrise de apnews.com

În acest context, candidatul de centru-stânga Olaf Scholz, vicecancelar demisionar şi ministru de finanţe, care şi-a ridicat partidul dintr-un declin tot mai accentuat în ultimii ani, a spus că rezultatul este „un mandat foarte clar pentru a asigura că punem laolaltă un guvern bun, pragmatic pentru Germania”.

Uniunea Creştin Democrată va contacta partidele mai mici

Chiar dacă a obţinut cele mai slabe rezultate într-o astfel de cursă, Uniunea Creştin Democrată a transmis că va contacta partidele mai mici pentru a discuta formarea guvernului, în timp ce Merkel va rămâne interimar până ce succesorul ei va fi învestit.

De asemenea, oficialii electorali au spus luni că numărătoarea efectuată în toate cele 299 de circumscripţii a arătat faptul că social democraţii au primit 25,9% din voturi, înaintea blocului cu Merkel, care a obţinut 24,1%.

Niciun partid câştigător în alegeri naţionale din Germania nu a primit mai puţin de 31% dintre voturi până acum. Având în vedere sistemul electoral german complex, un rezultat final al mandatelor parlamentare câştigate încă urmează să fie anunţat.

Succesorul Angelei Merkel va trebui să gestioneze revenirea ţării din criza sanitară, pe care Germania a înfruntat-o relativ bine graţie unor programe ample de redresare. Principalele partide din Germania au păreri foarte diferite legat de taxe şi combaterea schimbărilor climatice. Politica externă, pe de altă parte, nu a fost un subiect foarte prezent în campania recentă.

Orice grup va forma următorul guvern al Germaniei, a transmis Christian Lindner, liderul liber democraţilor, este în regulă pentru că va avea majoritate cu partide de centru.

„Toţi cei din Europa şi dincolo de ea care erau îngrijoraţi legat de stabilitatea Germaniei pot să vadă: Germania va fi stabilă în orice caz”, a declarat acesta.

Foto: Profimedia Images