Grecia este afectată, în aceste zile, de temperaturi foarte ridicate. Vârful de caniculă este aşteptat pentru zilele de luni şi marţi, arată previziunile meteorologice.

Cea mai gravă caniculă din Grecia din ultimii peste 30 de ani

Premierul Kyriakos Mitsotakis spune că ţara sa este afectată de „cea mai gravă caniculă din 1987”. În urmă cu mai bine de 30 de ani, peste 1.000 de oameni au murit din cauza temperaturilor ridicate. Acea perioadă de caniculă a afectat în special Atena şi a făcut atât de multe victime din cauza lipsei climatizării şi poluării atmosferice, transmite AFP.

„Înfruntăm cea mai gravă caniculă din 1987” încoace, ceea ce conduce la „o suprasolicitare a reţelei de electricitate”, a declarat prim-ministrul Mitsotakis în urma unei reuniuni cu reprezentanţi ai operatorului grec de distribuţie a electricităţii, Admie.

Autorităţile „fac tot ceea ce este posibil pentru a înfrunta situaţia”, iar utilizatorii greci ar trebui „să-şi limiteze consumul, mai ales la începutul după-amiezii şi în timpul nopţii”, a mai spus premierul elen.

Temperaturi de până la 45 de grade Celsius!

Luni şi marţi, meteorologii vorbesc despre temperaturi de 40-42 grade Celsius pe insule şi de 41-43 de grade pe continent, dar şi maxime de 44-45 de grade în Peloponez şi în Tesalia (nord).

Temperaturile vor atinge maxime de 43 de grade Celsius şi în capitala Atena, iar noaptea se vor înregistra temperaturi de 31 de grade, mai transmit serviciile de meteorologie.

Asta a dus şi la izbucnirea mai multor incendii în acest weekend, în special pe insula Rodos şi în nord-vestul Peloponezului. Din fericire, nu sunt victime.

„În iulie, am avut 1.584 de incendii, în comparaţie cu 953 în 2019”, a precizat adjunctul ministrului Protecţiei Civile Nikos Hardalias, adăugând că „nu mai vorbim despre modificări climatice, ci despre ameninţare climatică”.

„Ne aflăm într-o fază de dereglementare climatică absolută (…) în ultimele 48 de ore am avut 116 incendii”, a mai spus oficialul.

Sursa foto: Dreamstime