Potrivit Newsweek, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern din 28 iulie s-a aflat şi un memorandum iniţiat de secretarul general al Executivului, Tiberiu Gorun, avizat de Dan Barna, prin care se propunea ca secretarul de stat Elena Tudose să fie numit membru provizoriu în CA-ul OPCOM, filială a transportatorului naţional de electricitate, Transelectrica, care are rolul de administrator al pieţei de energie electrică. Transelectrica este direct subordonată Secretariatului General al Guvernului.

Sursa citată precizează că Guvernul a acordat mai multe derogări, dar memorandumurile nu au fost anunţate public. Conform legii, secretarii de stat au nevoie de derogare de la lege, derogare acordată de Guvern, pentru a fi numiţi în consiliile de administraţie ale societăţilor subordonate Executivului.

Pe 28 iulie au fost anunțate trei memorandumuri, dar niciunul nu este despre noua funcției a Elenei Tudose.

Sursa citată susține că Dan Barna mai are doi consilieri de stat, cu rang de secretar de stat. Vicepremierul Kelemen Hunor are doi secretari de stat şi doi consilieri de stat, atribuţiile celor doi vicepremieri fiind însă vagi.

Salariu de 10 000 de lei pe lună

Elena Tudose a încasat un salariu de 10 000 de lei pe lună în perioada în care era şefa de cabinet a lui Barna, la USR. Soţul ei lucrează la Lidl şi câştiga circa 15.000 de lei pe lună.

Numirea în CA-ul OPCOM îi va aduce, probabil, circa 5.000 de lei pe lună.

Aceasta a absolvit SNSPA şi are un doctorat la ASE. Tudose nu a avut nicio legătură cu piaţa de energie până acum.

Din informaţiile făcute publice de USR, după ce partidul a fost obligat în instanţă să comunice salariile angajaţilor, reiese faptul că salariul ei a fost cu mult peste salariile obţinute de ceilalţi angajaţi ai formaţiunii. În luna iulie a anului trecut Tudose a avut un salariu net de 9.000 de lei, care a fost redus la 7.363 de lei în luna noiembrie a aceluiaşi an.