Florin Cîțu a spus despre un senator de stat că servește interesele străine, iar toată lumea s-a întrebat cine este ”spionul rus” la care s-a referit premierul în discursul său de la Tulcea.

EVZ s-a uitat pe istoria ultimelor alegeri parlamentare pentru a aflat cine este persoana misterioasă. Trebuie subliniat faptul că în cazul în care Florin Cîțu a aflat în calitate oficială de premier că un politician român este spion al Federației Ruse nu avea voie să dezvăluie numele acestuia.

Jurnalistul Dan Andronic susține că în cazul în care informația este adevărată, Florin Cîțu ar putea fi acuzat de divulgare de informații clasificate care pun în pericol siguranța națională a României.

„Trebuie să vă felicit pentru ceva special: dumneavoastră aţi salvat România. Aţi scos din Parlamentul României un om care făcea foarte, foarte mult rău, senator de Tulcea şi l-aţi redat sectorului privat. Acolo va face rău poate, dar unei singure companii, poate propriii bani şi-i va pierde. Dar felicitări, aţi salvat România de un spion rus şi vă felicit şi pentru asta”, a susținut premierul în fața delegaților de la conferința de alegeri a PNL Tulcea.

Cine este ”spionul rus”

Astfel, după ce sursa citată s-a uitat peste numele persoanelor candidate din partea PSD în județul Tulcea, un singur nume a ieșit în relief. Este vorba despre o figură marcantă din PSD și care a fost membru PNL, dar și secretar de stat în Guvernul Tăriceanu.

Totodată, ulterior, acesta  a intrat în Guvernul Ponta ca ministru, fiind în aceeași poziție și în Guvernul Dăncilă. La finele lui 2012, spionul rus a ocupat funcția de ministrul al fondurilor europene în Guvernul condus de Victor Ponta și senator PSD de Buzău în Parlamentului României.

În același timp, din primăvara lui 2015 până în noiembrie 2015, omul la care a fcut referire Florin Cîțu a fost Ministrul Finanțelor Publice în Guvernul României condus de Victor Ponta. De asemenea, din 2016 până în 2020 a fost senator de Tulcea din partea Partidului Social Democrat (PSD), iar  din 2018 până în 2019 a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul Viorica Dăncilă.

În acest an ”spionul rus” a devenit auditor la Curtea de Conturi, dar s-a retras după două zile. Trebuie menționat faptul că în cadrul alegerilor din 2016, acesta a fost ales senator de Tulcea. În alegerile din 2020 a candidat în fruntea listei PSD, dar nu a prin un mandat de parlamentar, candidând tot la Senat. Deci are toate elementele pe care ni le-a oferit cu generozitate Florin Cîțu.

Mai exact, este vorba despre fostul ministru de la Finanțe, Eugen Teodorovici, care a și reacționat la scurt timp după declarațiile lui Florin Cîțu.

„Vorba românului … «este prost dar e prostul nostru» Nu-i prost nici el, nu sunt proşti nici cei care-l ţin în funcţie … NOI suntem proşti că acceptăm astfel de «fantastici» (trebuie modificată definiţia din DEX-ul limbii române)‼️”, a scris Teodorovici pe Facebook, sâmbătă.