Ce noapte nebună a fost la Jocurile Olimpice joi, după ce Alin Firfirică, un sportiv român de 26 de ani s-a calificat în finală de la Tokyo la aruncarea discului. Acesta a avut o evoluție frumoasă la Jocurile Olimpice și s-a calificat în marea finală după o evoluție surprinzătoare.

Ne pricepem la aruncarea discului

CLASAMENT ARUNCAREA DISCULUI (CALIFICĂRI)
Daniel Stahl (SWE) – 66,12
Andrius Gudzius (LIT) – 65,94
Matthew Denny (AUS) – 65,13
Lukas Weisshaidinger (AUT) – 64,77
Mauricio Ortega (COL) – 64,49
Sam Mattis (USA) – 63,74
Daniel Jasiksi (GER) – 63,29
Clemens Prufer (GER) – 63,18
Piotr Malachowski (POL) – 62,68
ALIN FIRFIRICĂ (ROU) – 61,90
Lolassonn Djouhan (FRA) – 60,74
Danijel Furtula (MNE) – 59.93

Discobolul Alin-Alexandru Firfirică este primul atlet român (din cei zece reprezentanți tricolori la această a XXXII-a ediție), care „va sparge gheața” întrecerilor derulate sub semnul celor cinci cercuri îngemănate. În vârstă de 26 de ani, legitimat la CSA Steaua București, a fost descoperit de Angela Popescu la Râmnicu Vâlcea și este antrenat actualmente de către Teodoru Agachi.

Locul patru la ultima ediție a Campionatelor Mondiale, Doha-2019 și al șaptelea la Europenele de la Berlin (2018), Alin a fost de două ori medaliat cu argint la Jocurile Mondiale Universitare (2017, 2019).

Larisa Iordache va concura în finala de la bârnă

Veşti bune de la Tokyo, acolo unde Larisa Iordache se arată optimistă în privinţa finalei la bârnă din 3 august, singurul aparat la care a concurat la Jocurile Olimpice, după examinări medicale amănunţite şi diagnosticul de entorsă la metatarsiene (piciorul stâng).

Forul naţional de profil a adus mulţumiri echipei medicale care s-a ocupat de gimnastă în ultimele zile: Dr. Diana Torje (COSR), Dr. Dan Tănase (COSR), Dr. Vasile Oşean (FR Canotaj), precum şi kinetoterapeuţilor Mircea Nuţescu (FR Baschet) şi Iustin Răduţiu (COSR). În calificări, Iordache a fost notată cu 14.133 la bârnă, a patra notă din concurs. Finala va avea loc în 3 august.

Larisa Iordache s-a calificat în finala de la bârnă cu a patra notă, 14,133, duminică, în urma concursului feminin de calificare la gimnastică artistică, la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Larisa Iordache, care anunţase că va concura doar la bârnă din cauza durerilor de la gleznă, a acuzat accidentarea şi la aterizarea sa de la finalul exerciţiului.

Cursă dramatică la canotaj, am prins locul 6 în finala de canotaj 8+1 feminin

România s-a clasat pe locul 6 în finala de canotaj 8+1 feminin cu un timp de 6.04:06. Medalia de aur a fost câștigată de Canada. Astfel, echipa de canotaj, barca de 8 plus 1 feminin, formată de Maria-Magdalena Rusu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea, s-au clasat pe locul 6 în finală de la Jocurile Olimpice și au terminat cu un timp de 6:04.06.

România, din păcate, a terminat ultima la fiecare punct de control intermediar. Denisei Tîlvescu, stricul bărcii, i s-a făcut rău din cauza efortului și a fost luată cu scaunul rulant de pe ponton, potrivit GSP. Canada s-a clasat pe primul loc, echipa din Noua Zeelandă a luat medalia de argint, iar locul trei a fost ocupat de echipa din China.

Clasament final:

Canada – 5:59.13
Noua Zeelandă – 6.00.04
China – 6:01.21
SUA – 6.02.78
Australia – 6:03.92
ROMÂNIA – 6:04.06

Barca feminină de 8+1 a României a recâştigat recalificarea pentru finală şi va lupta pentru o medalie. Maria-Magdalena Rusu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu și Daniela Druncea au reuşit să recupereze distanţa faţă de echipajul Canadei şi a terminat cursa cu un timp de 5:52.99, ceea ce reprezintă un nou record mondial.

O nouă medalie totuși  pentru România la canotaj. Argint pentru Cozmiuc și Tudosă, la dublu rame

Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă au încheiat cursa cu un timp de 6:16,58, clasându-se pe locul doi. Medalia de aur a fost cucerită de campionii en-titre Martin și Valent Sinkovici din Croația, care au încheiat cursa în 6:15.29. Bronzul a fost câștigat de Danemarca, cu timpul 6:19.88.

Marius Cozmiuc nu e singurul membru al familiei care luptă pentru o medalie la JO. Soția sa, Ionela Lehaci (Cozmiuc) a concurat la scurt timp în finala la dublu vâsle feminin – categorie ușoară, alături de Gianina Beleagă.

În momentul acesta, delegaţia României la JO Tokyo 2020 are o medalie de aur şi trei de argint.  Ana Maria Brânză Popescu a luat locul 2 la spadă, iar toate celelalte medalii sunt aduse de canotaj!

Ultima oară când canotajul român a adus cel puțin 3 medalii la Jocurile Olimpice a fost în 2004, la Atena. Atunci, trei bărci de la feminin, printre care cea de 8+1, au luat aurul.]

Echipajul Ionela Cozmiuc-Gianina Beleagă a terminat pe locul 6 cursa de la Tokyo 2020

Echipajul de dublu vâsle feminin – categorie uşoară, format din Ionela Cozmiuc şi Gianina Beleagă a plecat de pe culoarul 6 în finala de la Tokyo şi a terminat cursa pe ultimul loc.

La primul punct de control au fost pe locul 5, apoi la celelalte două înainte de final ne-am aflat pe ultimul loc. Iar diferenţa faţă de podium a crescut constant, de la un pic mai mult de o secundă după 500 de metri, la peste 3 secunde la 1.500 de metri.

Clasamentul:

1. Italia 6:47.54
2. Franţa 6:47.68
3. Olanda 6:48.03
4. Marea Britanie 6:48.04
5. SUA 6:48.54
6. România 6:49.40

Stăm bine și la judo după ce Vlăduț Simionescu l-a învins pe Ali Omar în primul tur la judo din cadrul JO

Vlăduț Simionescu, în vârstă de 31 de ani, l-a învins pe libanezul Ali Omar, 26 de ani, în primul tur la judo, din cadrul Jocurilor Olimpice, în cadrul turului inaugural al Grupei C la judo, de la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Românul l-a învins pe libanezul Ali Omar, 26 de ani, care s-a clasat pe locul 3 în decembrie la Campionatele Africane și pe locul 5 în mai, la ediția din acest an a competiției.

Vlăduț Simionescu este un sportiv în vârstă de 31 de ani pregătit la CS Politehnica Iași de prof. Costel Năftică. Acesta va concura la categoria +100 kg, vineri, 30 iulie. Pentu Vlăduț Simionescu este a doua Olimpiadă din carieră, după Londra 2012 și după ce a ratat din cauza unei accidentări ediția de la Rio 2016.

CS Politehnica Iași a postat un mesaj de încurajare pentru sportivul Vlăduț Simionescu.

„Haideți să fim alături de Vlăduț Simionescu, este singurul performer pe care Iașul sportiv l-a oferit delegației României la Tokyo! Au spus medaliați români cât de greu este să te califici la Jocurile Olimpice, însă știm bine și cât de mult își dorește sportivul nostru să urce pe podiumul olimpic, cât a muncit și câte sacrificii a făcut pentru a-și împlini visul.

Sursă foto: Dreamstime